Švedijos visuomenės sveikatos agentūra dar praėjusią savaitę nurodė šiaurinio Upsalos regiono gyventojams vengti viešojo transporto ir bent dvi savaites vengti susitikimų su žmonėmis iš kitų namų ūkių.

Tokie pat nurodymai pateikti ir pietiniam Skonės regionui, tačiau trijų savaičių laikotarpiui. Sveikatos pareigūnai taip pat perspėjo žmones vengti susitikimų ir kultūrinių renginių bei kuo mažiau eiti į tokias uždaras vietas, kaip parduotuves, muziejus, bibliotekas ir sporto sales.

Nors kitos valstybės antrosios viruso bangos kontrolei įveda privalomų ribojimo priemonių, Švedijoje priemonės yra tik rekomendacinio pobūdžio ir yra teisiškai neįpareigojančios.

„Tai sunkus ruduo ir veikiausiai dar labiau pablogės jam dar nepasibaigus, – spaudos konferencijoje sakė epidemiologas Andersas Tegnellis. – Praėjusią savaitę, palyginus su ankstesne savaite, naujų atvejų skaičius padidėjo 70 proc., daugiausiai, nei kada nors regėjome.“

Pasak epidemiologo, šiuo metu vedamos diskusijos su vietos valdžios institucijomis dėl galimo rekomendacijų išplėtimo į likusias šalies dalis.

Švedija pavasarį išsiskyrė iš kitų Europos valstybių ir neįvedė visuotinio karantino – vietoje to šalis kliovėsi asmenine gyventojų atsakomybe. Nors apklausos rodo, kad dauguma švedų palaiko tokią strategiją, ji vis vien sulaukė nemažai kritikos tiek šalies viduje, tiek užsienyje.

Švedijoje – didžiausias paros infekcijų prieaugis nuo pandemijos pradžios

Švedija praneša apie 1 870 naujų koronaviruso atvejų. Tai yra didžiausias skaičius nuo pandemijos pradžios. Ligšiolinis rekordinis rodiklis – 1 698 teigiami testai per 24 valandas – buvo registruotas birželio pabaigoje, praneša agentūra „Reuters“.

Švedija per pandemiją žengia savo keliu, kuriame – daug mažiau viešojo gyvenimo ribojimų. Covid-19 mirčių rodiklis čia, lyginant pagal gyventojų skaičių, yra daug didesnis nei kaimyninėse Skandinavijos šalyse, tačiau mažesnis nei, pavyzdžiui, didelėse Europos valstybėse – Ispanijoje ar Didžiojoje Britanijoje.

Antradienio duomenimis, 10,3 mln. gyventojų turinčioje šalyje iki šiol patvirtinti 115 785 COVID-19 atvejai ir 5 918 su virusu susijusių mirčių.