„Septyni vyrai areštuoti dėl įtarimų, kad jie grasinimais ar jėga užgrobė ar užvaldė laivą“, – sakoma Hampšyro policijos pareiškime.

Neteisėtai laivu keliavę asmenys buvo sulaikyti elitinei Specialiajai laivybos tarnybai (SBS) sekmadienį vakare šturmavus tanklaivį „Nave Andromeda“, netoli Vaito salos pasiuntusį nelaimės signalą.

Britų žiniasklaida pranešė, kad policija kariškių pagalbos paprašė sekmadienį maždaug 17 val. (19 val. Lietuvos laiku) ir kad į incidento vietą buvo išsiųsta maždaug 40 karių, įskaitant snaiperius.

Maždaug 16 SBS karių su automatais ir naktinio matymo prietaisais iš dviejų sraigtasparnių lynais nusileido ant 42 338 t tanklaivio denio ir per devynias minutes užėmė laivą.

„BRAVO ZULU nuostabiems dalyvavusiems ginkluotųjų pajėgų nariams“, – tviteryje parašė JK karinių jūrų pajėgų aukščiausio rango karininkas, pirmasis jūrų lordas admirolas Tony Radakinas. Karinio jūrų laivyno signalas „Bravo Zulu“ reiškia „gerai padirbėta“.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sakė, kad policija ir ginkluotosios pajėgos atliko „fantastišką darbą“.

Pasak Hampšyro policijos, tanklaivyje buvę pašaliniai asmenys, kurie, kaip manoma, į „Nave Andromeda“, plaukiojantį su Liberijos vėliava, nelegaliai pateko Lagose Nigerijoje, grasino įgulai.

„Visi 22 įgulos nariai yra saugūs ir sveiki, o laivas dabar yra... Sautamptono uoste, – sakoma pareiškime. – Tyrėjai kalbasi su įgulos nariais norėdami nustatyti tikslias įvykio aplinkybes.“

Laivo savininkams graikams atstovaujanti teisės paslaugų įmonė „Tatham & Co.“ transliuotojui BBC sakė, jog incidentas „100 procentų nebuvo pagrobimas“.

Anot advokatų, pašaliniai asmenys iš tikrųjų pasipriešino juos aptikusių įgulos narių bandymams užrakinti juos kajutėje.

Pranešama, kad įgula tuomet pasitraukė į saugią laivo citadelę, kur užpuolikai negalėjo patekti, ir pranešė apie padėtį pareigūnams.

Anksčiau SBS kariai buvo dislokuoti 2018 metų gruodį, keturiems pašaliniams asmenims iš Nigerijos ir Liberijos pradėjus grasinti Temzės estuarijoje į rytus nuo Londono buvusio italų prekinio laivo įgulai.

Visi keturi tuomet sulaikyti vyrai buvo išteisinti dėl laivo užgrobimo, bet šių metų sausį buvo įkalinti dėl įvairių kitų įstatymų pažeidimų, įskaitant muštynes ir grasinimus nužudyti.

Gvinėjos įlankoje prie pietinių Nigerijos krantų aktyviai veikia jūrų piratai; čia dažnai užgrobiami laivai, pagrobiamos jų įgulos. Žmonės paprastai paleidžiami sumokėjus išpirką.