Prayutas Chan-O-Cha, buvęs kariuomenės vadas ir 2014 metų perversmo organizatorius, pastarosiomis savaitėmis juto vis didesnį dešimčių tūkstančių protestuotojų spaudimą atsistatydinti.

Per studentų vadovaujamus mitingus taip pat raginama perrašyti kariškių parašytą konstituciją, nutraukti politinių oponentų persekiojimą ir reformuoti itin įtakingą monarchiją.

„Nors žmonės turi laisvę protestuoti pagal konstituciją, valdžiai reikia suvaldyti neteisėtus protestus“, – sakė Prayutas Chan-O-Cha, praėjusią savaitę atšaukęs parlamentą iš atostogų.

„Nenorime matyti šalyje susirėmimų ar riaušių“, – sakė jis ir apkaltino kai kuriuos protestuotojus „nederamais veiksmais“.

Nors premjeras savo kalboje pripažino protestuotojų reikalavimus, dvi dienas truksiančios parlamento sesijos darbotvarkėje jų nėra.

Tačiau parlamentas aptars šio mėnesio incidentą, kai protestuotojai apsupo karališkąjį kortežą ir rodė tris į viršų iškeltus pirštus – demokratijos simboliu tapusį ženklą iš kino trilogijos „Bado žaidynės“ („Hunger Games“) – karalienei Suthidai.

Toks atviras iššūkis yra beprecedentis Tailande, kur karališkąją šeimą gina griežti apsaugos nuo šmeižto įstatymai, o kritika jos atžvilgiu yra tabu.

„Protestuotojai sako, kad plane nebuvo numatyta karalienei važiuoti tuo keliu, bet vyriausybė sako, kad ji gali keliauti bet kur“, – sakė vienas Atstovų Rūmų pirmininko Chuano Leekpai sekretorių Tankhunas Jittitsara.

„Niekas nežino tiesos, tad apie tai kalbėsime“, – pridūrė jis.

„Apginti monarchiją“

Opozicinė partija „Pheu Thai“ pasinaudojo proga ir per šią parlamento sesiją paragino Prayutą Chan-O-Chą atsistatydinti, pareikšdama, kad tai išspręstų „visas problemas“.

„Jūs valdėte pusseptintų metų – penkerius metus po savo perversmo ir pusantrų metų gavęs privilegiją pagal nedemokratinę konstituciją“, – sakė partijos sekretorius Prasertas Jantararuangthongas.

„Raginu generolą Prayutą atsistatydinti iš premjero posto; tai būtų sprendimas visoms problemoms“, – sakė jis.

Po incidento su karališkuoju kortežu premjeras įvedė ekstremalią padėtį ir uždraudė daugiau kaip keturių žmonių susibūrimus. Pareigūnai areštavo dešimtis aktyvistų.

Trys aktyvistai taip pat buvo apkaltinti pagal retai naudojamą įstatymą, kuriuo draudžiamas „smurtas prieš karalienę“ ir numatomos įkalinimo bausmės, net iki gyvos galvos.

Po savaitės Prayutas Chan-O-Cha atšaukė ekstremaliąją padėtį, neatbaidžiusią tūkstančių žmonių nuo dalyvavimo „partizaniniuose“ protestuose visame Bankoke.

Kai kurie protestuotojai reikalauja panaikinti monarchijos apsaugos nuo šmeižto įstatymą ir aiškiai tvarkyti rūmų finansų apskaitą, be to, nori, kad karalius Maha Vajiralongkornas nedalyvautų politikoje.

Dėl beprecedenčių iššūkių monarchijai atsirado ir rojalistų grupių, rengiančių atsakomuosius mitingus ir deklaruojančių savo besąlygišką paramą karaliui.

Pirmadienį dešimtys geltonais – karališkosios spalvos – marškiniais vilkinčių šalininkų susirinko prie parlamento paraginti deputatų nereformuoti monarchijos.

„Nenorime, kad monarchijos klausimas būtų aptarinėjamas parlamente, – sakė garsus rojalistas Suwitas Thongprasertas. – Mes pasirengę apginti monarchiją.“

Viena studentų grupė paragino antivyriausybinius protestuotojus pirmadienį eiti prie Vokietijos ambasados. Šioje šalyje karalius anksčiau praleisdavo daug laiko. Demonstrantai ragino Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vyriausybę ištirti, ar Maha Vajiralongkornas naudojosi politinės valdžios svertais per savo ilgas viešnages Bavarijoje.