Teisėsaugos pareigūnai demonstracijai kol kas netrukdė.

Baltarusijoje jau trečią mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Baltarusijos opozicijos lyderė, buvusi kandidatė į prezidentus Svetlana Cichanouskaja anksčiau šį mėnesį paskelbė A. Lukašenkai „liaudies ultimatumą“ – dviejų savaičių terminą atsistatydinti, nutraukti smurtą ir paleisti politinius kalinius. Priešingu atveju, perspėjo ji, nuo spalio 26-osios bus rengiamas visuotinis streikas.

Pirmadienį ryte baltarusių kanalai „Telegram“ platformoje pradėjo skelbti apie darbuotojų susirinkimus ir galimus streikus virtinėje stambių šalies bendrovių, įskaitant „Grodno Azot“, Minsko ratinių vilkikų gamyklą (MZKT), Minsko traktorių gamyklą (MTZ), Minsko elektrotechnikos gamyklą. Prie jų jungiasi ir privatus verslas.

Be to, pasirodė pranešimų apie „sėdimuosius streikus“ kai kuriose aukštosiose mokyklose, dalies jų studentai nedidelėmis kolonomis išėjo į Minsko gatves.

Minsko gatvėse žmonės nuo ryto taip pat formuoja „solidarumo grandines“.