Ministrai šią savaitę rengia krizinį susitikimą dėl beprecedentės duomenų vagystės.

Suomijos policija sekmadienį paskelbė, jog „tūkstančiai“ privačios kompanijos „Vastaamo“, turinčios 25 psichoterapijos centrus visoje šalyje, pacientų pateikė kriminalinius skundus dėl to, kad programišiai gavo konfidencialius šios firmos įrašus apie juos.

Daug pacientų pranešė gavę elektroninius laiškus su reikalavimu atsiųsti 200 eurų bitkoinais, kad jų pokalbių su psichoterapeutais turinys nebūtų paviešintas.

„Be kitų kaltinimų tiriame saugumo pažeidimą sunkinančiomis aplinkybėmis ir turto prievartavimą sunkinančiomis aplinkybėmis“, – spaudos konferencijoje paskelbė Nacionalinio tyrimų biuro direktorius Robinas Lardotas.

Jis pridūrė, kad pacientų, kurių duomenys buvo pavogti, tikriausiai yra dešimtys tūkstančių.

„Vastaamo“ sekmadienį pareiškė, kad „itin apgailestauja“ dėl šio įsilaužimo į kompiuterius. Saugumo ekspertai laikraščiui „Helsingin Sanomat“ sakė, kad 10 gigabaitų failas su privačiais užrašais apie mažiausiai 2 tūkst. pacientų bendravimą su psichoterapeutais pasirodė vadinamojo tamsiojo interneto svetainėse.

Duomenų nutekinimas šokiravo 5,5 mln. gyventojų turinčią šalį. Ministrai sekmadienį susirinko aptarti, kaip padėti pacientams, kurių duomenys buvo nutekinti.

„Visiškai aišku, kad žmonės pagrįstai nerimauja ne tik dėl savo, bet ir dėl artimųjų saugumo bei sveikatos“, – vėlai sekmadienį žurnalistams sakė vidaus reikalų ministrė Maria Ohisalo.

Labdaros organizacijos, padedančios psichikos sveikatos problemų turintiems ar aukomis tapusiems žmonėms, pranešė sulaukiančios daugybės skambučių iš žmonių, nerimaujančių, kad jų intymūs pokalbiai su gydytojais bus paskelbti viešai.

„Tai labai liūdnas atvejis nukentėjusiesiems, kurių kai kurie yra nepilnamečiai. Užpuolikas neturi gėdos“, – tviteryje parašė Mikko Hypponenas iš duomenų saugumo firmos „F-Secure“. Jis pridūrė, kad kaltininkas naudojosi pseudonimu „ransom_man“ („išpirkos žmogus“).

Pasak M. Hypponeno, kol kas vienoje programišiaus kontroliuojamoje svetainėje paskelbti įrašai apie maždaug 300 pacientų.

M. Hypponenas, tarptautiniu mastu pripažintas duomenų saugumo specialistas, šį nusikaltimą pavadino „itin neįprastu“ ir sakė, kad žino tik vieną kitą pacientų šantažavimo atvejį, susijusį su mažesnio masto duomenų vagyste iš veido atkūrimo klinikos Floridoje 2019 metais.

Suomijos socialinės apsaugos reguliuotojas nurodė „Vastaamo“ pateikti detales apie firmos praktiką saugantis duomenų saugumo pažeidimų ir apie tai, kaip ji vykdė savo pareigas, nurodė vidaus reikalų ministrė.