Platus Vatikano ryšių tinklas, apimantis radiją, televiziją ir dienraščius, vis dar tylėjo. Tai liudija, kad popiežių supanti žiniasklaida nebuvo informuota apie jo požiūrio pasikeitimą.

Jo oficialiame tviterio sraute apie tai taip pat neužsimenama.

Popiežiaus atstovas spaudai neatsakė į pakartotinius „Bloomberg News“ skambučius ir elektroninius laiškus. Spaudos tarnyba vis dar formuluoja oficialų pareiškimą.

Kino kūrėjo Jevgenijaus Afinejevskio dokumentinis filmas atskleidė popiežiaus Pranciškaus požiūrį į aktualias socialines problemas.

Visiems dabar rūpi sužinoti, ką Pranciškus iš tiesų turėjo omenyje, kai pareiškė, kad tos pačios lyties poroms turėtų būti suteikta teisinė apsauga – kaip ir susituokusiems heteroseksualams. Katalikybėje ši tema nuo seno laikoma tabu.

Interviu, įtrauktame į dokumentinį filmą „Francesco“, kurio premjera įvyko trečiadienį Romos kino festivalyje, popiežius, regis, nutraukė ilgametį Katalikų Bažnyčios konservatyvumą LGBTQ teisių klausimais.

„Jie yra Dievo vaikai ir turi teisę į šeimą. Niekas dėl to neturėtų būti atstumtas ar priverstas blogai jaustis, – sakė jis, kalbėdamas ispaniškai. – Turėtume sukurti civilinės sąjungos įstatymą. Tokiu būdu jie būtų teisiškai apsaugoti. Aš už tai kovojau.“

Dviems asmenims, dirbantiems Vatikano kontroliuojamoje žiniasklaidoje, buvo liepta ignoruoti šią istoriją.

Aukščiausias Vatikano pareigūnas pranešė, kad popiežiaus atsakymas vis dar nagrinėjamas.

Tokia politikos permaina paprastai įvyksta popiežiui išleidus oficialų dokumentą, pavyzdžiui, encikliką, o ne išsprūdus filmo metu.

Dabar kyla klausimų, kada Pranciškus pirmą kartą išsakė tas pastabas. Interviu, parodytas dokumentiniame filme, yra identiškas tam, kurį jis 2019 m. davė Meksikos transliuotojui „Televisa“. Tačiau kai interviu buvo transliuojamas per televiziją, jame nebuvo jokių popiežiaus komentarų apie civilines sąjungas.