„Jūs nesuprantate, su kuo turite reikalų. Jūs žengėte žingsnį dėl (penktosios kartos JAV naikintuvų) F-35 pardavimo. Mes sumokėjome pinigus, jūs nusprendėte jų netiekti (dėl rusiškų gynybos sistemų įsigijimo). Jūs pasakėte, kad grąžintume S-400 Rusijai. Bet jūs nesuprantate – mes Turkija“, – kalbėjo Turkijos prezidentas.

Jis pabrėžė, kad Turkija nebijo JAV sankcijų dėl Rusijos oro gynybos sistemų įsigijimo.

Turkijos gynybos ministerija diena anksčiau pranešė, kad iš Rusijos įsigytas S-400 bus pradėtas naudoti, nepriklausomai nuo galimybės integruoti šį priešlėktuvinį kompleksą į NATO oro gynybos sistemą.

„S-400 sistemos bandymai atliekami kaip natūralus procesas“, – teigta Turkijos gynybos ministerijos pranešime spaudai.

Ministerija pabrėžė, jog Ankara nelaiko S-400 sistemų įsigijimo savo įsipareigojimų NATO pažeidimu ir kviečia Vašingtoną apsvarstyti galimas technines priemones, susijusias su jų naudojimu.

Vašingtonas tikėjosi, kad Ankara įsigytą rusišką ginkluotę „laikys neišpakuotą“, tačiau Turkija visuomet teigė, kad pernai pristatytos S-400 bus dislokuotos.

Kita vertus, Ankara kaltina Vašingtoną nepardavus jai analogiškos amerikietiškos ginkluotės – sistemų „Patriot“, taip pat teigia, kad rusiškų sistemų įsigijo, kad patenkintų savo gynybos poreikius.

Turkijai gresia sankcijos pagal 2017 metų JAV įstatymą, žinomą kaip CAATSA, numatantį bausmes už bet kokius „reikšmingus“ ginklų pardavimo sandorius su Rusija.

Turkija dėl S-400 įsigijimo jau buvo pašalinta iš naikintuvų F-35 programos.