„Šiandien švenčiame žmonijos pergalę, kuri mums žada saugesnę ateitį“, – pareiškė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) pirmininkas Peteris Maureris (Pėteris Maureris).

Šią žinią palankiai įvertino ir kitos nevyriausybinės organizacijos, įskaitant Tarptautinę branduolinių ginklų uždraudimo kampaniją (angl. International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN), kuriai buvo skirta 2017 metų Nobelio taikos premija už jos svarbų vaidmenį siekiant, kad sutartis taptų tikrove.

„Hondūras ką tik ratifikavo sutartį, kaip 50-oji šalis, atvėręs kelią jos įsigaliojimui ir įėjęs į istoriją“, – tviteryje parašė ICAN.

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja Branduolinių ginklų uždraudimo sutartį, pagal kurią draudžiama naudoti tokius ginklus, juos kurti, gaminti, testuoti, dislokuoti, kaupti ir grasinti panaudoti, patvirtino 2017 metų liepą, ją priėmus 122 šalims.

Sutartis turėtų įsigalioti 2021 metų sausį.

Branduolinių ginklų turinčios valstybės, įskaitant Jungtines Valstijas, Didžiąją Britaniją, Prancūziją, Kiniją ir Rusiją, sutarties nepasirašė.

Tačiau aktyvistai tikisi, jog įsigaliojusi sutartis darys tokį pat poveikį, kaip anksčiau įsigaliojusios tarptautinės sutartys dėl sausumos minų ir kasetinių bombų, kurios galiausiai paskatino pokyčius net ir tose šalyse, kurios nepasirašė šių dokumentų.