Šiuos komentarus D. Trumpas išsakė paskelbęs apie istorinę sutartį normalizuoti santykius tarp JAV sąjungininko Izraelio ir Sudano. Pastaroji valstybė, kaip ir Egiptas, baiminasi, kad Etiopijos užtvanka atims vertingus vandens išteklius.

„Ši padėtis – labai pavojinga, nes Egiptas šitaip negalės gyventi“, – D. Trumpas sakė Ovaliajame kabinete susirinkusiems žurnalistams per virtualią konferenciją su Izraelio ir Sudano lyderiais.

„Jie galiausiai užtvanką susprogdins. Sakiau ir sakau tai aiškiai ir garsiai – jie susprogdins tą užtvanką. Ir jie turi kažką daryti“, – kalbėjo prezidentas.

„Jiems derėjo tai sustabdyti daug anksčiau nei visa tai prasidėjo“, – pridūrė D. Trumpas ir išreiškė apgailestavimą, kad Egiptą buvo apėmę vidaus neramumai, kai 2011 metais buvo pradėtas įgyvendinti Didžiosios Etiopijos atgimimo užtvankos (GERD) projektas.

Tuo metu Etiopija sekmadienį pareiškė „nepasiduosianti jokioms agresijoms“.

Premjero Abiy Ahmedo (Abijaus Ahmedo) biuras gynė GERD, turinčios tapti didžiausia hidroelektrine Afrikoje, projektą ir pabrėžė, kad Etiopija stengiasi išspręsti senus nesutarimus dėl šios užtvankos su savo kaimynais Sudanu ir Egiptu.

„Kaip bebūtų, retkarčiais vis dar paskelbiama pareiškimų su karingais grasinimais, siekiant priversti Etiopiją priimti nesąžiningas sąlygas. Šie grasinimai ir akibrokštai Etiopijos suverenitetui yra nevykę, bergždi ir aiškiai pažeidžiantys tarptautinę teisę, – sakoma premjero biuro pranešime. – Etiopija nepasiduos jokio pobūdžio agresijoms.“

Abiy Ahmedo biuras konkrečiai nepaminėjo D. Trumpo, bet šis pranešimas buvo paskelbtas kitą dieną po JAV prezidento išreikšto palaikymo Egiptui.

D. Trumpas, artimas Egipto prezidento Abdel Fattaho al Sisi (Abdel Fataho Sisio) sąjungininkas, sutiko patenkinti Kairo prašymus tarpininkauti deryboms dėl užtvankos. Joms vadovauti buvo paskirtas JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnušinas).

JAV Valstybės departamentas rugsėjį paskelbė nutraukiantis pagalbą Etiopijai, kai ši priėmė sprendimą pradėti pildyti užtvanką vandeniu, nors dar nėra pasiektas susitarimas dėl išteklių su žemiau esančiomis valstybėmis.

„Aš dėl jų sudariau sandorį, bet tuomet, deja, Etiopija sulaužė susitarimą, nors to jiems niekada nederėjo daryti. Tai buvo didelė klaida“, – sakė D. Trumpas.

„Jie niekada nebematys tų [pagalbos] pinigų – nebent laikytųsi to susitarimo“, – pridūrė jis.

Etiopija savo ruožtu sako, kad 4 mlrd. dolerių (3,37 mlrd. eurų) vertės užtvankos projektas yra būtinas planams elektrifikuoti šalį ir patenkinti ekonomikos plėtros poreikius. Adis Abeba išreiškė viltį, kad naujoji elektrinė pradės veikti ateinančių metų pradžioje.

Egiptas gauna iš Nilo apie 97 proc. vandens, naudojamo pasėliams drėkinti ir suvartojamo gyventojų.

Sudano premjeras Abdulla Hamdokas (Abdula Hamdokas), per pastarąją konferenciją D. Trumpo paklaustas apie užtvanką, išreiškė palaikymą JAV diplomatijai ir sakė, kad jo vyriausybė nori, jog visos trys šalys „greitai pasiektų draugišką sprendinį“.