„Aš oficialiai raginu, kad Jungtinės Valstijos pripažintų nepriklausomą Arcacho Respubliką. JAV neliks nuošalyje tuo metu, kai Azerbaidžanas ir Turkija kariauja su Arcachu, žudydami šimtus karių ir civilių, paversdami pabėgėliais dešimtis tūkstančių žmonių“, - parašė penktadienį tviteryje politikas.
Penktadienį Kongrese A. Schiffas pareiškė, kad daugiau kaip 800 armėnų kariškių žuvo, atremdami Azerbaidžano atakas, taip pat žuvo daugybė civilių.

„Armėnų tauta – tai anūkai ir proanūkiai tų žmonių, kurie prieš šimtmetį išgyveno genocidą Osmanų imperijoje. (Turkijos prezidento Recepo Tayyipo) Erdogano ir (Azerbaidžano prezidento Ilhamo) Alijevo žodžiai ir veiksmai šiandien primena nusikaltimus, padarytus prieš daugiau kaip šimtą metų. Mes negalime leisti, kad istorija pasikartotų“, - pabrėžė jis.

Kongresmenas yra vienas iš tyrimo, davusio pradžią JAV prezidento Donaldo Trumpo apkaltos procedūrai, iniciatorių.

Padėtis Kalnų Karabache susikomplikavo rugsėjo 27 d. Regione tęsiasi Armėnijos ir Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų mūšiai, nors jau du kartus buvo susitarta dėl ugnies nutraukimo. Azerbaidžane ir Armėnijoje įvesta karinė padėtis, paskelbta mobilizacija. Abi šalys praneša apie žuvusiuosius ir sužeistuosius, tarp kurių yra civilių.

Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktas dėl Kalnų Karabacho prasidėjo 1988 metų vasarį, kai Kalnų Karabacho autonominė sritis, kur gyventojų daugumą sudaro armėnai, pareiškė pasitraukianti iš Azerbaidžano SSR sudėties. 1991 metų rugsėjį autonomijos administraciniame centre Stepanakerte buvo paskelbta, kad įkuriama Kalnų Karabacho Respublika. Kilus kariniam konfliktui, Azerbaidžanas prarado Kalnų Karabacho kontrolę.