Likus mažiau kaip dviem savaitėms iki lapkričio 3-iosios balsavimo, daugiau nei 50 mln. amerikiečių jau atidavė savo balsus JAV prezidento rinkimuose, kuriuose varžosi dabartinis valstybės vadovas Donaldas Trumpas ir demokratas Joe Bidenas, penktadienį paskelbė viena stebėjimo grupė.

Iš anksto balsavusiųjų skaičius yra rekordiškai didelis. Rinkėjai veikiausiai siekia išvengti spūsčių ir ilgų eilių balsavimo dieną, baimindamiesi užsikrėsti koronavirusu.

Floridos universiteto JAV rinkimų projekto turimais duomenimis, daugiau nei 35 mln. žmonių jau balsavo paštu, o dar per 15 mln. rinkėjų paliko savo balsalapius specialiose dėžėse.

2016 metais iš anksto balsavo 47 mln. rinkėjų, o iki šių metų išankstinio balsavimo pabaigos liko dar savaitė.

Kiekviena valstija turi savo išankstinio balsavimo taisykles. Vienoje iš daugiausiai gyventojų turinčioje Niujorko valstijoje balsuoti iš anksto bus galima tik nuo šeštadienio, tad rinkėjų, dalyvavusių išankstiniame balsavime, skaičius turėtų dar labiau išaugti.

Projekto vadovas Michaelis McDonaldas prognozuoja, kad rinkimuose dalyvaus 150 mln. amerikiečių. Tai būtų 65 proc. balsavimo teisę turinčių piliečių. Jei prognozės pasitvirtins, rinkėjų aktyvumas šiais metais bus didžiausias nuo 1908 metų.

Rinkėjai dar prieš lapkričio 3-iąją aktyviai dalyvauja rinkimuose, nes dėl pandemijos daugelis valstijų palengvino balsavimą paštu ir išankstinį balsavimą. Aktyvumą gali lemti ir amerikiečių mobilizacija renkantis tarp dabartinio prezidento Donaldo Trumpo ir jo konkurento Joe Bideno.

Apklausose šalies mastu J. Bidenas lenkia D. Trumpą, tačiau valstijose, kurios gali nulemti rinkimų baigtį, jų šansai yra apylygiai.