JAV Valstybės departamentas praėjusią savaitę pasmerkė NATO sąjungininkės Turkijos bandymus, atliktus nepaisant grasinimų paskelbti sankcijas, jei S-400 kompleksai bus aktyvuoti.

„Kalbos apie bandymus yra tiesa – jie buvo atlikti ir bus atliekami toliau“, – Stambule žurnalistams sakė R. T. Erdoganas, komentuodamas praėjusią savaitę pasirodžiusius pranešimus, kad turkų kariuomenė atliko bandomąjį šaudymą iš sistemų S-400.

„Nesiruošiame prašyti Amerikos leidimo“, – pridūrė jis.

R. T. Erdoganas pabrėžė, kad JAV nuomonė šiuo klausimu jokiu būdu „neįpareigoja“ Turkijos, ir pridūrė: „Jei nebandysime to, ką turime savo rankose, kas dar mums belieka?“

Recepas Tayyipas Erdoganas

Vašingtonas tikėjosi, kad Ankara įsigytą rusišką ginkluotę „laikys neišpakuotą“, tačiau Turkija visuomet teigė, kad pernai pristatytos S-400 bus dislokuotos.

„Mes taip pat aiškiai perspėjome apie galimas rimtas pasekmes mūsų saugumo santykiams, jei Turkija suaktyvintų sistemą“, – praėjusį penktadienį sakė Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

Tačiau Ankara kaltina Vašingtoną nepardavus jai analogiškos amerikietiškos ginkluotės – sistemų „Patriot“, taip pat teigia, kad rusiškų sistemų įsigijo, kad patenkintų savo gynybos poreikius.

Turkijai gresia sankcijos pagal 2017 metų JAV įstatymą, žinomą kaip CAATSA, numatantį bausmes už bet kokius „reikšmingus“ ginklų pardavimo sandorius su Rusija.

Turkija dėl S-400 įsigijimo jau buvo pašalinta iš naikintuvų F-35 programos.

Oro erdvės gynybos sistemos buvo išbandytos, tvyrant ypatingai įtampai Turkijos santykiuose su NATO sąjungininkėmis JAV, Prancūzija ir Vokietija. Įtampą pakurstė Ankaros sprendimas šį mėnesį atnaujinti energijos išteklių žvalgymą vandenyse, į kurias reiškia pretenzijas kita Aljanso narė Graikija.