„Kai tik šio piliečio žmona kreipėsi į mane, tuojau pat pavedžiau prokuratūrai įvertinti galimybę jam išvykti gydytis į užsienį, turėdamas galvoje, kad galėtume ir neišleisti“, – sakė jis, turėdamas galvoje, kad opozicionieriui buvo leista išvykti iš Rusijos nepaisant apribojimų keliauti, taikomų dėl jo atžvilgiu atliekamo kriminalinio tyrimo.

Pagrindinis Kremliaus kritikas rugpjūčio 20 dieną pasijuto blogai ir prarado sąmonę skrisdamas iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą. Lėktuvui skubiai nusileidus jis ilgiau kaip parą buvo gydomas Omsko miesto ligoninėje, o rugpjūčio 22 dieną perkeltas į Berlyno universitetinę ligoninę „Charite“.

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos vyriausybė, remdamasi kariuomenės laboratorijos tyrimo išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme rasta kovinės nervus paralyžiuojančios „Novičiok“ grupės medžiagos pėdsakų.

Rusijoje A. Navalno atžvilgiu buvo pradėtas ne vienas tyrimas. Jo šalininkai tvirtina, kad visi jie yra politiškai motyvuoti.

Praėjus kelioms dienos po apnuodijimo, kai A. Navalnas dar buvo komos būklės, antstoliai areštavo jo butą Maskvoje ir banko sąskaitas, teismui praėjusių metų pabaigoje paskelbus nutartį, kad opozicionierius ir jo padėjėja Liubov Sobol turi sumokėti beveik 88 mln. rublių (978 tūkst. eurų) maistą mokykloms tiekiančiai bendrovei „Moskovskij školnik“.

V. Putinas sakė, kad nors A. Navalnui iš pradžių nebuvo leista išvykti, jis pats „tučtuojau“ paprašė generalinės prokuratūros leisti jam tai padaryti.

„Jis išvyko“, – sakė prezidentas.

Europos Sąjunga anksčiau šį mėnesį dėl A. Navalno apnuodijimo paskelbė sankcijas šešiems V. Putino artimos aplinkos žmonėms.

Bendrija pažymėjo, kad ataka prie opozicionierių negalėjo būti įvykdyta be Federalinės saugumo tarnybos (FSB), Gynybos ministerijos ir V. Putino administracijos žinios.

Spalio 6 dieną Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) paskelbė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas viena iš nervus paralyžiuojančių medžiagų „Novičiok“, neįtraukta į Cheminio ginklo konvencijos priede esantį cheminių medžiagų sąrašą.

Tos pačios grupės nuodai buvo panaudoti 2018 metais Anglijoje prieš buvusį Rusijos šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukterį – tas incidentas paskatino Briuselį paskelbti sankcijas keturiems rusų karinės žvalgybos pareigūnams.