Įsigaliojus Konstitucinio Tribunolo sprendimui, abortai Lenkijoje bus leidžiami tik išžaginimo, kraujomaišos atvejais ir kai motinos sveikatai ir gyvybei kyla grėsmė. Pastaraisias metais Lenkijoje abortai dėl šių priežasčių sudarė vos kelis procentus visų atliktų teisėtų nėštumo nutraukimo atvejų. Katalikiškoje Lenkijoje dažniausia nėštumo nutraukimo priežastis yra vaisiaus apsigimimai.

Lenkijos abortų įstatymai jau ir taip buvo vieni griežčiausių Europoje, o naujausias Konstitucinio Tribunolo sprendimas reiškia beveik visišką draudimą nutraukti nėštumą.

Moterų teisių gynimo grupės apytiksliai skaičiuoja, kad 80 000-120 000 Lenkijos moterų per metus dėl nėštumo nutraukimo vyksta į užsienį. Lenkijoje moterys susiduria su sunkumais net ir tais atvejais, kai nėštumo nutraukimas yra teisėtas. Dauguma gydytojų atsisako nutraukti nėštumą religiniais pagrindais.

Šimtai žmonių ketvirtadienio vakarą žygiavo Lenkijos valdančiosios partijos lyderio Jaroslawo Kaczynskio namo link. Kai kurie žmonės ėjo nešini žvakėmis ir plakatais su užrašais „Kankinimas“. Dauguma žmonių dėvėjo apsaugines veido kaukes, laikydamiesi dėl koronaviruso pandemijos įvestų apribojimų.

Riaušėms pasirengusi policija apsupo J. Kaczynskio namą, o privatus transliuotojas TVN paskelbė vaizdinę medžiagą, kurioje matyti, kad policija panaudojo ašarines dujas, kai protestuotojai svaidė akmenis ir bandė prasiveržti pro juos.

Mažesni protestai surengti ir kituose miestuose – Krokuvoje, Lodzėje ir Ščecine.

„Bjauru, kai tokie prieštaringi klausimai sprendžiami tokiu metu, kai visa visuomenė gyvena baimėje dėl pandemijos ir bijo išeiti į gatves“, – teigė 41-erių protestuotoja Marianna Dobkowska.

Lenkijos Konstitucinio Tribunolo sprendimą sukritikavo ir Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič. Ji pavadino tai „liūdna diena moterų teisėms“.