„Dešimčių žmonių masinės egzekucijos Egipte, įvykdytos vos per kelias dienas, kelia pasipiktinimą“, – sakė HRW Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos padalinio direktorius Joe Storkas.

Asmenų, kuriems laikotarpiu nuo spalio 3 iki 13 dienos įvykdyta mirties bausmė, skaičius buvo nustatytas remiantis provyriausybinių laikraščių pranešimais, nes apie egzekucijas paprastai neskelbiama viešai ir net nepranešama nuteistųjų artimiesiems, nurodė HRW.

„Dėl sistemingo sąžiningo teismo nebuvimo Egipte, ypač nagrinėjant politines bylas, kiekvienas mirties nuosprendis tampa teisės į gyvybę pažeidimu“, – Beirute paskelbtame pareiškime pridūrė J. Storkas.

Iš 49 asmenų, kuriems įvykdyta egzekucija, 15 buvo vyrai, nuteisti už įtariamą vaidmenį kurstant politinį smurtą.

Jie buvo nuteisti trijose atskirose bylose, įskaitant iškeltą 10 asmenų, kaltinamų 2014 metais įvykdžius atakas islamistų sukilėlių grupuotės „Ajnad Masrm“ (Egipto kariai) vardu.

Dar trims buvo įvykdyta mirties bausmė už įtariamą dalyvavimą 2013 metais išpuolyje prieš policijos nuovadą Kairo priemiestyje Kerdasoje, o dar dviem – už smurtinę demonstraciją Aleksandrijoje 2013 metais.

Egzekucijos buvo įvykdytos pasirodžius pranešimams, kad myriop nuteisti kaliniai nužudė keturis saugumo darbuotojus ir kad paskui buvo nukauti keturi pabėgti mėginę kaliniai, informavo HRW.

Kiti egzekucijos sulaukę kaliniai buvo nuteisti už tokius nusikaltimus kaip nužudymas ir išžaginimas.

HRW skaičiavimu, nuo 2014 metų, kai prezidentu buvo išrinktas Abdel Fattah al Sisi (Abdel Fatahas Sisis), Egiptas tapo viena iš 10 dažniausiai mirties bausmę vykdančių šalių.