Ši rytinėje Viduržemio jūros dalyje esanti sala kasdien registruoja rekordinius triženklius naujų COVID-19 infekcijos atvejų skaičius, nors didžiąją vasaros dalį epidemiologinė padėtis joje buvo gana gera.

Sveikatos ministras Konstantinas Joanas pareiškė, kad suvaržymo priemonės yra būtinos siekiant sustabdyti epideminės kreivės kilimą ir pažaboti viruso „greitą plitimą“ pastarosiomis savaitėmis.

Pasak jo, apsauginių kaukių dėvėjimas yra privalomas „viešose atvirose erdvėse“, išskyrus tuos atvejus, kai sportuojama.

Anksčiau šį mėnesį buvo įvesti kaukių dėvėjimo reikalavimai uždarose patalpose, įskaitant darbovietes, nors namuose jos nėra privalomos.

Naktimis nuo 23 val. galiosianti komendanto valanda įvedama pietiniame Limasolio uostamiestyje ir labiau į pietus esančiame Pafo kurorte, o barų ir restoranų darbo laikas trumpinamas iki 22 val. 30 minučių.

Griežtesnių priemonių viruso plitimui sustabdyti Kipras ėmėsi po to, kai šeštadienį buvo užfiksuotas rekordinis naujų koronaviruso atvejų šuolis – per parą registruoti 202 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai.

Trečiadienį Kipro valdžia pranešė apie 127 naujus atvejus. Užregistruotų naujų atvejų skaičius keturias dienas per savaitę buvo triženklis.

Per spalį registruotų naujų COVID-19 atvejų skaičius sudaro daugiau nei trečdalį iš 2 966 atvejų, registruotų nuo kovo pradžios. Tačiau mirčių skaičius lieka sąlyginai mažas – per visą tą laikotarpį nuo koronaviruso mirė 25 asmenys.

Limasolis yra laikomas labiausiai koronaviruso paveiktu šalies rajonu. Ten 100 tūkst. gyventojų tenka 180 užsikrėtimo atvejų, nurodė K. Joanas.

Visoje šalyje šeimos susibūrimuose gali dalyvauti ne daugiau nei 10 žmonių, vietose, kur teikiamos įvairios svečių priėmimo paslaugos, klientų skaičius taip pat yra ribojamas.

Naujos suvaržymo priemonės Kipre galios nuo penktadienio iki lapkričio 9 dienos.

Sveikatos apsaugos pareigūnai sako, kad kipriečiai nepaiso reikalavimų dėvėti kaukes, nesilaiko higienos ir socialinio atstumo.

Pavasarį salai pavyko sustabdyti pandemiją anksti įvedus karantiną ir paskelbus komendanto valandą. Nuo gegužės pradžios suvaržymo priemonės buvo palaipsniui švelninamos.

Kipro vyriausybė siekia išvengti dar vieno visuotinio karantino, šalies ekonomikai išgyvenant nuosmukį.