„Čia guli lavonai. Visi sirgo COVID-19“, – aiškina vaizdo klipo autorius. Remiantis jo žodžiais, vaizdo medžiaga buvo nufilmuota Altajaus krašte 2020 m. spalio 17 d, rašo meduza.io.

Sveikatos apsaugos ministerijos Altajaus krašto padalinys paskelbė, kad vaizdo klipe užfiksuota Barnaulo 12-oji ligoninė, pritaikyta sergantiesiems COVID-19. Iš pradžių joje buvo 360 lovų, bet dėl rudenį išaugusio sergamumo lovų skaičių padidino iki 600.

Spalio mėnesį šioje ligoninėje mirė 98 žmonės. Patologoanatomai privalo atlikti kiekvieno mirusiojo skrodimą, jeigu asmuo buvo užsikrėtęs COVID-19.

„Žymiai padidėjo mirčių per parą skaičius, būtina atlikti patologoanatominį tyrimą visais atvejais, trūksta patologoanatomų ir gerokai išaugo kiekvieno gydytojo darbo krūvis – dėl šių priežasčių skrodimus tenka atlikti prioriteto tvarka“, – pareiškė Sveikatos apsaugos ministerijos Altajaus krašto padalinys.

Situaciją apsunkina ir tai, kad ne visi artimieji laiku atsiima mirusiųjų palaikus iš ligoninės.

Vieniems reikia laiko atvažiuoti, kiti atidėlioja laidotuves, nes dėl pandemijos nedirba šarvojimo salės. Todėl 12-ojoje ligoninėje nebeužtenka kamerų kūnams laikyti ir palaikai guldomi rūsyje, paaiškino Sveikatos apsaugos ministerijos regioninis padalinys.

Vladimiras Klimačiovas, vyriausiasis neetatinis Altajaus krašto patologoanatomas ir vieno iš dviejų Barnaulo Patologoanatomijos skyrių, kur gabenami nuo COVID-19 mirę žmonės, vadovas, patvirtino, jog nespėjama atlikti skrodimų.

„Darome viską, ką galime, kad nors kiek sumažintume palaikų, kuriems reikia atlikti skrodimą, skaičių. Šiuo metu dirbame dviem pamainomis, be išeiginių, įskaitant šeštadienius ir sekmadienius“, – sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministerijos Altajaus krašto padalinys taip pat pranešė apie priemones, kurių imtasi problemai išspręsti. Skrodimus atlieka daugiau medikų, o 12-osios ligoninės rūsyje įrengta laikina patalpa kūnams laikyti, kurioje palaikoma reikalinga temperatūra.

Taip pat mirusieji gali būti vežami į kitos Barnaulo ligoninės morgą, kuris anksčiau buvo uždarytas.

Vadovaujantis Kovos su COVID-19 federalinio operatyvinio štabo duomenimis, nuo pandemijos pradžios Altajaus krašte nustatyti 17 306 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. 16 110 žmonių pasveiko, 291 mirė (iš jų 112 mirė praeitą mėnesį).

Praėjusią savaitę Altajaus krašto žiniasklaida skelbė, kad dėl išaugusio mirtingumo medikai nespėja atlikti skrodimų, o kai kuriems artimiesiems tenka laukti nuo keleto dienų iki savaitės, kol galės atsiimti kūną.

Rusijoje per praėjusią parą nustatytas 15 971 naujas koronavirusinės infekcijos atvejis, taip pat mirė 290 anksčiau užsikrėtusių žmonių, rodo ketvirtadienį paskelbti šalies kovą su epidemija koordinuojančio operatyvinio štabo duomenys.

Antradienį šalyje fiksuotas didžiausias nustatytų COVID-19 atvejų paros prieaugis – infekcija buvo patvirtinta 16 319 žmonių. Trečiadienį buvo pranešta apie iki šiol didžiausią per parą mirusių pacientų skaičių – užgeso 317 žmonių, kuriems buvo nustatyta koronaviruso infekcija.

Nuo epidemijos pradžios visoje šalyje nustatyti iš viso 1 463 306 COVID-19 atvejai, 25 242 užsikrėtusieji mirė.

Iš gydymo įstaigų per praėjusią parą išrašyti 11 428 pacientai – daugiausiai per vieną dieną nuo protrūkio pradžios.

Bendras ligoninėse gydytų ir pasveikusių žmonių skaičius padidėjo iki 1 107 988.