Studentų vadovaujamas judėjimas už demokratiją plečiasi nuo liepos vidurio. Daugiausia jauno amžiaus demonstrantai ragina nušalinti premjerą Prayutą Chan-O-Chą ir perrašyti 2017-aisiais kariškių parašytą konstituciją.

Kai kurie protestų lyderiai taip pat skelbė prieštaringai vertinamus reikalavimus reformuoti itin įtakingą ir turtingą monarchiją, kurios įtaka juntama visose Tailando visuomenės gyvenimo srityse.

Ekstremalioji padėtis buvo paskelbta praėjusią savaitę, antivyriausybiniams protestuotojams demonstravus trijų iškeltų pirštų gestą vienam karališkosios šeimos kortežui – tai buvo beprecedentis iššūkis monarchijai.

Iš „Bado žaidynių“ (Hunger Games) knygų bei filmų pasiskolintu trijų iškeltų pirštų gestu protestų judėjimas išreiškia raginimą siekti demokratinių permainų.

Tačiau draudimas burtis daugiau nei keturiems žmonėms neatbaidė dešimčių tūkstančių demonstrantų, kasdien susirenkančių prie svarbių Bankoko sankryžų reikalauti Prayuto Chan-O-Chos atsistatydinimo.

Buvęs kariuomenės vadas Prayutas Chan-O-Cha, kuris vadovavo 2014 metų perversmui ir nuo to laiko yra valdžioje, vėlai trečiadienį užsiminė, kad siekdamas mažinti įtampą rengiasi atšaukti ekstremaliąją padėtį.

Trečiadienį Prayutas Chan-O-Cha per televiziją sakė, kad šalis privalo „atsitraukti nuo slidaus šlaito krašto“, nuo kurio galima „lengvai nuslysti į chaosą“.

Anksčiau jis taip pat sušaukė specialią parlamento sesiją krizei aptarti. Sesija įvyks pirmadienį.

Vis dėlto vyriausybės pareiškime, kuriuo skelbiamas ekstremaliosios padėties atšaukimas ketvirtadienį, sakoma, kad sprendimas buvo priimtas dėl pagerėjusios politinės padėties.

„Sunki ekstremalioji padėtis sušvelnėjo ir virto situacija, kuriai esant vyriausybės pareigūnai ir valstybinės agentūros gali versti vykdyti įprastus įstatymus, – sakoma pareiškime. – Visos sąlygos, nustatytos pagal sunkią ekstremaliąją padėtį, sustabdytos.“

Galiojant ekstremaliajai padėčiai, policija galėjo areštuoti protestuotojus ir konfiskuoti elektroninę medžiagą, kuri galėtų kelti grėsmę nacionaliniam saugumui.

Numanoma Prayuto Chan-O-Chos nuolaida buvo padaryta valdžiai penktadienį dislokavus vandens patranką ir laisčius neginkluotus protestuotojus Bankoko centriniame parduotuvių rajone vandeniu su chemikalų pėdsakais.

Policija tvirtino, kad laikėsi „tarptautinių standartų“, bet ši taktika buvo kritikuojama visoje Tailando visuomenėje ir daugiau nebuvo taikoma.

Per pastarąją savaitę buvo areštuota dešimtys aktyvistų, įskaitant daugelį garsių protestų judėjimo veidų.