Moussa Faki Mahamatas „griežtai smerkia smurtą, kuris kilo 2020 metų spalio 20 dieną per protestus Lagose Nigerijoje ir nulėmė daug mirties bei sužeidimų“ atvejų, sakoma ketvirtadienį ryte išplatintame jo biuro pareiškime.

„Pirmininkas kreipiasi į visus politinius ir socialinius veikėjus ragindamas atmesti smurto naudojimą ir gerbti žmogaus teises bei įstatymo viršenybę“, – sakoma pareiškime.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ trečiadienį paskelbė, kad Nigerijos kariuomenė ir policija dviejose Lagoso vietose antradienį slopindama demonstracijas, kurias išprovokavo policijos brutalumas ir įsisenėjusios socialinės problemos, nušovė mažiausiai 12 taikių protestuotojų.

Nuo spalio 8-osios, kai prasidėjo protestai, visoje šalyje žuvo mažiausiai 56 žmonės. Vien antradienį visoje šalyje žuvo maždaug 38 žmonės, nurodo „Amnesty International“.

Teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) taip pat patvirtino pranešimus, kad Nigerijos armija antradienį šaudė į protestuotojus.

Tarptautinė bendrija pasmerkė tai, kad saugumo pajėgos naudojo mirtiną jėgą. Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet sakė, jog pranešimai rodytų, kad letalios jėgos naudojimas galėjo būti apgalvotas iš anksto.

Nigerijos armija socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog pranešimai, kad kareiviai šaudė į protestuotojus, yra melagienos.

M. Faki Mahamato ketvirtadienio pareiškime konkrečiai nesmerkiami saugumo pajėgų veiksmai.

Jame sakoma, kad jis sveikina Nigerijos sprendimą išformuoti liūdnai pagarsėjusį policijos Specialųjį kovos su plėšikavimu skyrių (SARS).

Pyktis dėl SARS vykdytų pažeidimų prieš maždaug dvi savaites virto masiniais protestais, per kuriuos į gatves išeina tūkstančiai žmonių.