„Žinia, kad per besitęsiančius protestus prieš Specialųjį kovos su plėšikavimu skyrių (SARS) Nigerijoje keli žmonės žuvo ir buvo sužeisti, kelia nerimą“, – pažymėjo J. Borrellis.

„Labai svarbu, kad už piktnaudžiavimą atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn ir būtų įvykdytas teisingumas“, – pridūrė jis.

Tuo metu Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas trečiadienį paragino nutraukti policijos „brutalumą“ Nigerijoje, jau dvi savaites krečiamoje protestų.

„Generalinis sekretorius ragina saugumo pajėgas visuomet veikti maksimaliai santūriai, skatindamas protestuotojus demonstruoti taikiai bei susilaikyti nuo smurto“, – pareiškime nurodė JT atstovas Stephane'as Dujarrico.

Padegta televizijos stotis

Nigerijos televizijos stotis TVC, siejama su vienu iš valdančiosios partijos aukščiausio rango politikų, trečiadienį buvo padegta, Lagose kilus neramumams dėl šaudymo į protestuotojus.

TVC generalinis direktorius Andrew Hanlonas naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad „chuliganai“ apsvaidė stotį padegamosiomis bombomis ir kad pagrindinis jos pastatas yra apimtas „pragariškos ugnies“.

Gubernatorius: šaudant į protestuotojus niekas nežuvo

Žūties atvejų neužfiksuota, bet mažiausiai 25 žmonės buvo sužeisti šaudant į protestuotojus, nepaisiusius komendanto valandos Nigerijos Lagoso mieste, trečiadienį paskelbė miesto gubernatorius Babajide Sanwo-Olu.

„Guodžiamės, kad neužfiksavome jokių žūties atvejų“, – sakė gubernatorius ir pridūrė nurodęs atlikti tyrimą dėl „Nigerijos kariuomenės vyrų, praėjusį vakarą dislokuotų prie Lekio rinkliavų užtvaro (demonstracijos epicentre), taikytų mūšio taisyklių“.

Žmogaus teisių grupė „Amnesty International“ anksčiau pranešė, kad šaudant žuvo „keli“ demonstrantai, bet nepriklausomi šaltiniai šios informacijos nepatvirtino.

„Saugumo pajėgos nušovė kelis žmones. Tikriname, kiek“, – sakė „Amnesty International“ atstovas Isa Sanusi po to, kai ginkluoti vyrai šaudė į maždaug 1 tūkst. žmonių, kurie prasidėjus komendanto valandai tebebuvo prie Lekio rinkliavų užtvaro.

Nigerijos kariuomenė neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pakomentuoti, bet tviteryje parašė, jog pranešimai, kad kareiviai šaudė į protestuotojus, yra melagienos.

Vėliavos bus nuleistos iki pusės stiebo, be to, gubernatorius paskelbė trims dienoms sustabdantis „valstybinę veiklą“, išskyrus saugumo klausimus ir „einamųjų reikalų tvarkymą“.

„Esu su jumis. Jaučiu skausmą. Ir suprantu, kad nesate laimingi dėl to, kaip pasisuko praėjusio vakaro įvykiai“, – sakė gubernatorius ir paprašė protestuotojų „suteikti taikai šansą“.