Nuo ketvirtadienio turės užsidaryti beveik visos parduotuvės, trečiadienį paskelbė sveikatos ministras Romanas Prymula. Toliau galės dirbti maisto produktų parduotuvės ir vaistinės.

Be to, bus taikomi judėjimo ribojimai, kaip pavasarį. Vyriausybė nurodė gyventojams „iki absoliučiai būtinų“ apriboti kontaktus su kitais žmonėmis.

Tai netaikoma kelionei į darbą, būtiniems apsipirkimams, vizitams pas gydytoją ar šeimos lankymui. Taip pat leidžiama pasivaikščioti parke ar gamtoje.

„Vyriausybė... suvaržys judėjimą ir [asmenų] kontaktus su kitais žmonėmis,.. išskyrus keliones į darbą, apsipirkti arba pas gydytoją“, – žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras R. Prymula.

„Augimas yra didelis ir iki šiol mūsų taikytos priemonės nepadėjo sustabdyti kreivės kilimo“, – žurnalistams sakė ministras pirmininkas Andrejus Babišas.

Kovodama su antrąja koronaviruso infekcijos banga Čekijos vyriausybė jau paskelbė reikalavimą dėvėti kaukes daugelyje vietų ir uždarė mokyklas, restoranus, barus, kino sales, teatrus, muziejus ir baseinus visoje šalyje.

A. Babišas pridūrė, kad šalies ligoninių pajėgumai darosi nepakankami ir šalis prašo pagalbos iš užsienio.

„Pas mus atvysta maždaug 28 amerikiečių gydytojai“, – pranešė jis.

Vyriausybė taip pat užsakė beveik 2 tūkst. ligoninių lovų, dalis kurių bus panaudota šiuo metu statomoje lauko ligoninėje Prahos pakraštyje.

Pasak R. Prymulos, jeigu trečiadienį įvestos priemonės bus veiksmingos, naujų atvejų kreivė nustos augti per dvi ar tris savaites.

Iki trečiadienio Čekijoje šalyje registruota beveik 194 tūkst. patvirtintų COVID-19 atvejų ir daugiau nei 1 600 mirčių.

Antradienį pranešta apie naują rekordą – 11 984 naujus per parą registruotus koronaviruso infekcijos atvejus.

Infekcijų skaičiai Čekijoje dramatiškai auga jau kelias savaites. Trečiadienį pranešta, kad per 24 valandas patvirtinti 11 984 nauji atvejai – tiek jų per parą dar nėra buvę. Mirčių padaugėjo 106 iki 1 619.

10,7 mln. gyventojų turinčioje šalyje infekcijų, tenkančių 100 000 gyventojų, rodiklis yra vienas didžiausių Europoje.

Airija tapo pirmąja ES valstybe, sugrąžinančia karantiną

Airija taps pirmąja Europos Sąjungos valstybe, dėl koronaviruso sugrąžinančia karantiną, vėlų pirmadienį pranešė ministras pirmininkas Michealas Martinas, paskelbęs sprendimą dėl žmonių judėjimo apribojimo, tačiau perspėjęs, kad mokyklos dirbs ir toliau.

Šešioms savaitėms skelbiami karantino suvaržymai įsigalios trečiadienio vidurnaktį. Per tą laikotarpį bus uždarytos nebūtiniausių prekių parduotuvės, barai, restoranai, tačiau maisto juose bus galima užsisakyti išsinešimui.

„Visų šalyje prašoma likti namuose“, – sakė M. Martinas, kreipdamasis į šalies gyventojus per televiziją.

Pasak jo, vykti į darbą leidžiama tik būtiniausių tarnybų ir įmonių darbuotojams. Gyventojai galės išeiti pasimankštinti į lauką ne toliau nei penkių kilometrų spinduliu nuo namų.

Vyriausybės pranešime perspėjama, kad už penkių kilometrų distancijos pažeidimą grės baudos, o visuomeninis transportas dirbs tik ketvirtadaliu savo įprastų pajėgumų, aptarnaus tik svarbiausių tarnybų darbuotojus.

Pasak premjero, mokyklos ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos liks atidarytos, „nes mes negalime leisti ir neleisime, kad mūsų vaikų ir jaunų žmonių ateitis taptų dar viena šios ligos auka“.

Lenkijoje COVID-19 per parą nustatyta daugiau kaip 10 tūkst. COVID-19 atvejų

Lenkijoje per praėjusią parą užregistruota 10 040 naujų užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų – daugiausiai nuo protrūkio pradžios, taip pat mirė 107 anksčiau užsikrėtę žmonės, sveikatos apsaugos tarnybų informaciją trečiadienį citavo Lenkijos visuomeninis radijas.

Ankstesnis didžiausias COVID-19 atvejų paros prieaugis Lenkijoje buvo užfiksuotas praeitą šeštadienį, kai infekcija buvo patvirtinta 9 622 žmonėms.

Bendras užsikrėtusių koronavirusu žmonių skaičius nuo epidemijos šalyje pradžios kovo mėnesį išaugo iki 202 579, iš jų 3 851 žmogus mirė, nurodė pareigūnai.

Sveikatos apsaugos ministerijos „Twitter“ žinutėje sakoma, kad tiesiogiai su COVID-19 poveikiu siejama 13 naujausių aukų mirtis, o kiti 117 pacientų taip pat sirgo gretutinėmis lėtinėmis ligomis.

Trečiadienį ryte šalies ligoninėse buvo gydomi 8 962 koronavirusine infekcija sergantys pacientai – 477 daugiau negu ankstesnę dieną. Iš jų 757 buvo reikalingas dirbtinis plaučių ventiliavimas.

Iki šiol Lenkijoje persirgę COVID-19 pasveiko iš viso 98 884 žmonės, iš jų 2 928 – per pastarąją parą, nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Nuo praeito šeštadienio Varšuvoje ir kituose didžiuosiuose miestuose, dabar įtrauktuose į „raudonąją“ zoną, įsigaliojo nauji suvaržymai, pranešė vyriausybė.

Šiose teritorijose visos mokyklos buvo uždarytos ir perėjo prie nuotolinio mokymo.

Maitinimo įstaigos privalo užsidaryti 21 val. vietos laiku; uždrausta rengti vestuvių pokylius, taip pat taikomi griežtesni suvaržymai, kiek žmonių galima įleisti į parduotuves, viešojo transporto priemones ir pamaldas.

Daugelyje Lenkijos parduotuvių laikas nuo 10 iki 12 val. vietos laiku rezervuojamas 60 metų sulaukusiems ir vyresniems žmonėms.

Visoje šalyje taip pat buvo įvestas privalomas reikalavimas dėvėti kaukes viešose vietose.

Austrijoje – naujų koronaviruso atvejų rekordas

Austrijos Sveikatos ir Vidaus reikalų ministerijos per 24 valandas registravo 1 958 naujus koronaviruso atvejus. Tai naujas aukščiausias rodiklis nuo pandemijos pradžios. Ligšiolinis „rekordas“ – 1 747 nauji atvejai – fiksuotas praėjusį šeštadienį.

Ligoninėse gydomų Covid-19 pacientų skaičius per parą išaugo 71 iki 960. 147 jų gydomi intensyvios terapijos skyriuose.

Austrija turi 9 mln. gyventojų. Nuo pandemijos pradžios virusas šalyje patvirtintas 69 409 gyventojams. Mirusiųjų yra 925.

Ispanija svarsto galimybę įvesti naujų koronaviruso apribojimų

Ispanijos vyriausybė svarsto galimybę koronaviruso labiausiai paveiktuose regionuose, pavyzdžiui Madride, įvesti naujų apribojimų, taip pat ir komendanto valandą, antradienį pranešė šalies sveikatos apsaugos ministras, skelbia „Reuters“.

Šią savaitę bendras užsikrėtimo COVID-19 skaičius Ispanijoje gali perkopti milijono ribą, pagal šį rodiklį Ispanija yra labiausiai koronaviruso paveikta valstybė Europoje. Pastarosiomis dienomis kai kurie regionai jau paskelbė apie naujus apribojimus.

Nuo penktadienio iki pirmadienio Ispanijoje buvo užregistruota beveik 38 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, bendras jų skaičius šalyje pasiekė 974 449. Šalyje patvirtinti iš viso 33 992 mirties nuo šios ligos atvejai.

Sveikatos apsaugos ministras žurnalistams sakė, kad norint Madride įvesti komendanto valandą, reikėtų skelbti nepaprastąją padėtį. Bet kokie panašūs apribojimai ilgesniam nei dviejų savaičių laikotarpiui reikalautų opozicijos partijų pritarimo.

Vis dėlto, naujas priemones patvirtinti susiskaldžiusiame parlamente gali būti sunku.

Besibaigiant pirmajai Ispanijoje paskelbtai nuo kovo iki birželio galiojusiai nepaprastajai padėčiai, opozicija pasisakė prieš jos pratęsimą. Opozicija šiuo metu taip pat yra nusiteikusi prieš dalinio karantino Madride pratęsimą.

Socialistų vadovaujama koalicinė vyriausybė spalio 9 d. paskelbė dviejų savaičių nepaprastąją padėtį ir dalinį karantiną Madride bei jo priemiesčiuose. Pagal šiuos apribojimus žmonės gali išeiti iš namų, tačiau negali išvažiuoti už miesto ribų.

Regiono ir centrinei valdžiai nesutariant dėl tinkamų kovos su COVID-19 plitimu priemonių, S. Illa teigė, jog vyriausybė nežada siekti nepaprastosios padėties, kuri galioja iki šio penktadienio, pratęsimo.

Tačiau Madride bet kuriuo atveju reikės skelbti trijų savaičių kol kas neįvardytus griežtus apribojimus, teigė ministras.

Madrido regiono aukšto rango sveikatos pareigūnas Enrique Ruizas Escudero taip pat sakė, kad regione ruošiamasi tirti kanalizacijos vamzdžiais tekantį vandenį ir tokiu būdu nustatyti viruso paplitimo mieste lygį.

„Tai bus tarsi tūkstančiams žmonių vienu metu atliekami testai“, – sakė jis.

Slovakijos premjeras: žmonės, atsisakę testuotis, turės izoliuotis 10-čiai dienų

Slovakijos piliečiai, kurie atsisakys dalyvauti gyventojų testavime dėl koronaviruso, turės 10-čiai dienų izoliuotis. Tai antradienį pranešė Slovakijos radijas, remdamasis šalies premjeru Igoriu Matovičiumi.

„Testavimas bus savanoriškas ir nemokamas, - sakė jis. – Jis apims visus respublikos gyventojus, vyresnius kaip 10 metų amžiaus. Kas atsisakys jame dalyvauti, negalės išeiti iš namų. Jiems bus privalomas 10 dienų namų karantinas“.

Slovakija turi gauti 13 mln. greitųjų testų, o pats gyventojų testavimo procesas prasidės jau ateinantį savaitgalį. Jis bus tęsiamas ir kitą savaitgalį. Šiam darbui ketinama pasitelkti 43 tūkst. specialistų. Pasak premjero, testavimas padės valdžiai nustatyti, kuriuose šalies rajonuose gresia didžiausias infekcijos plitimo pavojus. Juo taip pat bus siekiama suteikti kvalifikuotą medicinos pagalbą net tiems žmonėms, kuriems pasireiškia tik silpni viruso sukeliamos ligos simptomai.

Slovakijos vyriausybė įpareigojo šalies Gynybos ministeriją organizuoti ir realizuoti gyventojų testavimo procesą. Jame turėtų dalyvauti beveik visi kariškiai.

Apie 5,5 mln. gyventojų turinčioje Slovakijoje nuo pandemijos pradžios koronavirusas diagnozuotas 31 400 žmonių. Nuo jo sukeliamų komplikacijų jau mirė 98 šalies gyventojai, iš jų šeši – pastarąją parą. Daugiausia užsikrėtimo atvejų fiksuojama šalies vakaruose ir Bratislavoje.

Slovakijoje spalio 1 d. buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, galiosianti mažiausiai 45 dienas. Nustatytų apribojimų pažeidėjams gresia baudos iki 20 tūkst. eurų. Nepaprastoji padėtis Slovakijoje jau galiojo nuo kovo 16 d. iki birželio 14 d.