Graikų užsienio reikalų ministras Nikas Dendijas parašė vokiečių, ispanų ir italų kolegoms, norėdamas atkreipti dėmesį į Turkijos „pastarojo meto provokuojamus veiksmus“ ir paraginti nutraukti ginklų pardavimą Ankarai, antradienį pranešė Graikijos valstybinė naujienų agentūra ANA.

Turkija piktai ginčijasi su Graikija ir Kipru dėl naftos ir dujų išteklių Viduržemio jūros rytuose ir kelis kartus buvo nusiuntusi tyrimų laivą į vandenis, kuriuos Graikija laiko savais.

Laiške Vokietijos užsienio reikalų ministrui Heiko Maasui N. Dendijas paragino Berlyną blokuoti povandeninių laivų, fregatų ir lėktuvų eksportą.

Atskirai N. Dendijas parašė Europos Komisijai, prašydamas bloko įšaldyti muitų sąjungą su Turkija, reaguojant į Turkijos daugkartinius sutarties pažeidimus, sakė diplomatinis šaltinis.

Baigiantis praeitą savaitę vykusiam viršūnių susitikimu ES lyderiai penktadienį pasmerkė Turkijos „vienašališkus veiksmus ir provokacijas“ Viduržemio jūroje.

Blokas perspėjo Ankarą, kad ES svarstys sankcijų galimybę per gruodį vyksiantį kitą viršūnių susitikimą, jeigu Turkija nepakeis savo politikos.

Vadovaujant prezidentui Recipui Tayyipui Erdoganui Turkija tapo ambicinga regiono galybe ir ginčijasi su ES dėl migrantų, energijos ir teritorijos.

R. T. Erdoganas taip pat tapo svarbiu veikėju tokiuose konfliktuose kaip pilietiniai karai Sirijoje ir Libijoje, be to, remia Azerbaidžaną jo dabartinėse kovose su Armėnija.