„Kirgizijos CRK per šiandienos posėdį nusprendė pakartotinius parlamento rinkimus paskirti gruodžio 20 dieną“, – sakė atstovas.

Spalio 16 dieną CRK vadovė Nuržan Šaildabekova žurnalistams sakė, kad pakartotiniai parlamento rinkimai galėtų būti surengti gruodžio 20 dieną, o pirmalaikiai prezidento rinkimai – sausio 17-ąją.

Po spalio 4-osios parlamento rinkimų Biškeke prasidėjo žmonių, nepatenkintų rinkimų rezultatais, mitingai, vėliau virtę neramumais. Spalio 6 dieną CRK pripažino rinkimų rezultatus negaliojančiais.

Per opozicijos mitingus taip pat pradėta raginti pakeisti šalies valdžią. Spalio 9 dieną Kirgizijos prezidentas Sooronbajus Žejenbekovas Biškeke paskelbė nepaprastąją padėtį, o spalio 15 dieną atsistatydino. Spalio 16-ąją laikinuoju Kirgizijos prezidentu tapo naujasis premjeras Sadyras Žaparovas, o parlamentas atšaukė nepaprastąją padėtį sostinėje.

Pagal Kirgizijos įstatymus, pakartotinius parlamento rinkimus CRK turi paskirti per mėnesį, o patys rinkimai turi įvykti per du mėnesius.

Pagal konstituciją 51 metų S. Žaparovas negalės kelti kandidatūros, nebent pasitrauktų iš savo postų prieš rinkimų periodo pradžią.

Kirgizija yra demokratiškiausia iš penkių buvusių sovietinių Centrinės Azijos respublikų, tačiau taip pat ir pati nepastoviausia.

S. Žejenbekovas yra trečias dėl politinių neramumų atsistatydinęs prezidentas nuo nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais.

Neramumai Kirgizijoje kelia nerimą svarbiai šalies partnerei Rusijai, kuri Kirgizijoje turi karinę bazę ir į kurią vyksta šimtai tūkstančių kirgizų migrantų.