„Dabar aiškiai matome, kad amerikiečiai rengia „revoliucijos“ scenarijų Moldovoje“, kur prorusiškas prezidentas Igoris Dodonas sieks perrinkimo per lapkritį vyksiantį balsavimą, pareiškime nurodė Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) vadovas Sergejus Naryškinas.

Rusija ne kartą buvo kaltinama siekiu sutrikdyti 2016 metų JAV rinkimus, per kuriuos į valdžią atėjo Donaldas Trumpas. Vašingtonas pirmadienį pranešė, kad šešiems Rusijos karinės žvalgybos agentūros nariams pareikšti kaltinimai dėl pasaulinių kibernetinių atakų, įskaitant bandymą sutrikdyti 2017 metų rinkimus Prancūzijoje.

Retame viešame pareiškime S. Naryškinas apkaltino JAV dėl „šiurkščių“ bandymų pastarosiomis savaitėmis daryti įtaką porinkiminei padėčiai „Maskvai draugiškose“ posovietinėse valstybėse, tokiose kaip Baltarusija ir Kirgizija.

Baltarusijoje jau daugiau kaip du mėnesius vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Kirgizijoje po ginčytinų parlamento rinkimų gatvėse prasidėję protestai praėjusią savaitę privertė atsistatydinti prorusišką šalies prezidentą Soronbajų Žejenbekovą.

Nedidelė Moldova yra susiskaldžiusi į dvi stovyklas: viena jų palaiko glaudesnius šalies santykius su Europos Sąjunga ir NATO, o kita pasisako už glaudžius santykius su Maskva.

Pasak S. Naryškino, Vašingtonas mano, kad I. Dodonas turėtų laimėti rinkimus, todėl kursto Moldovos opoziciją po rinkimų eiti į gatves, užginčyti rinkimų teisėtumą ir reikalauti naujų rinkimų.

SVR vadovo teigimu, vietos žiniasklaida skelbia melagingas naujienas, ir JAV pareigūnai bando įtikinti Moldovos saugumo pajėgas protestų atveju stoti į protestuotojų pusę.

„Tokia sąvoka kaip užsienio valstybės suverenitetas aiškiai nublanksta“, – sakė S. Naryškinas.

I. Dodonas laimėjo 2016 metų prezidento rinkimus, nugalėjęs savo proeuropietiškų pažiūrų varžovę Maią Sandu, ir dabar siekia dar vienos ketverių metų kadencijos lapkričio 1-osios rinkimuose.

Sociologai prognozuoja, kad prezidento posto likimas bus nuspręstas per lapkričio 15 dieną galintį įvykti antrąjį rinkimų turą; jame susigrumti turėtų du pagrindiniai kandidatai I. Dodonas ir M. Sandu.