Italijoje gyvenimas nebesaldus – italai sudie taria vietos šventėms ir mugėms. Jos bus uždraustos. Italai sumišę – draudimų ištisa virtinė. „Galbūt mums reikia daugiau vietos patikrinimų, o ne kažkur surašytų galingų dekretų“, – sakė italė Valentina Conferroni. Italijoje nebus galima iki paryčių linksmintis baruose arba restoranuose. Šiems liepta dirbti iki vidurnakčio prie stalo sėdant po šešis. O jei baras ar net ledainė neturi stalų, privalės užverti duris dar pavakariais iki 18 val. Komendanto valandomis, kaip Prancūzijoje, Italijai dar negresia, bet šalis prie to artėja.

„Merai nuo devynių vakaro galės uždaryti gatves ir barus, kur susirenka minios ir leisti patekti tik tiems, kas turi ten verslą ir namus“, – sakė premjeras Giuseppe Conte. Tvyro baimė mokyklose. Daugėja sergančių, tad bus ribojami srautai. Daliai galbūt teks eiti į pamainą po pietų. „Šiandien atėjau į studiją žinodama, kad vieno draugo brolis susirgo COVID-19. Daug mūsų dėstytojų – saviizoliacijoje. Būna vos dvi paskaitos, visiška netvarka. Reikia pereiti prie nuotolinio mokymo“, – Sakė studentė Giorgia Ferrara.

Italijos premjeras įspėja – apynasrį tenka dėti dabar, nes koronaviruso atvejų vis nauji rekordai: per parą šalyje kone dvylika tūkstančių. Kitaip nepavyks išvengti karantino. „Negalime švaistyti laiko, turime reaguoti, imtis visų būtinų priemonių, kad išvengtume kito visuotinio karantino. Šalis negali sau leisti visiškai sustoti.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel su Prancūzijos prezidentu ir kitais lyderiais yra aptarusi galimus ribojimus. Atimti žmonėms judėjimo laisvę – vis dar tabu. Antrojo karantino, kaip pavasarį, žūtbūt visi bando išvengti. Griežčiausia priemonė – komendanto valanda. Vokietijos uostamiestyje Hamburge ji įsigaliojo savaitgalį. Iš barų ir restoranų klientai turi būti išprašyti iki 23 val. Kaip laikosi uždarymo – tikrina policija. Verslininkai sako jau verkiantys. „Jei atvirai, aš pažįstu daugybę verslininkų, kurie nebegali tęsti darbo, jau prie žlugimo slenksčio. Jau išlieta daugybė ašarų, daugybė kolegų verkia., netrukus taps bedarbiais“, – teigė verslininkė Maren Dickers.

Jau ir Šveicarija veržia taisyklių diržą. Viduje visur, net mokyklose, bibliotekose, bažnyčiose kaukės bus privalomos, ribojami susibūrimai iki 15-os žmonių, nors yra ir išimčių. „Kaukės bus privalomos visose uždarose ir viešose vietose. Kalbant apie privačius renginius, iki 15-os žmonių susibūrimai gali vykti laikantis saugaus atstumo ir higienos. Klientai baruose galės tik sėdėdami.Turime sumažinti viruso plitimą, tai svarbu tiek sveikatai, tiek ekonomiškai. Kiekviena diena svarbi“, – sakė Alainas Berset, Šveicarijos sveikatos apsaugos ministras.

Karantino jau griebiasi ir Jungtinės Karalystės kraštas Velsas. Karantinas įsigalios penktadienį ir truks bent pusę mėnesio. Užsikrėtusių koronavirusu skaičius visame pasaulyje perkopė 40 milijonų, patvirtintų mirties atvejų – virš milijono ir šimto tūkstančių.