Trečiadienį per Rusijos televiziją buvo parodyti į Grozną atvežti septyni apdegę kūnai ir buvo teigiama, kad tai per specialiąją operaciją žuvę taikūs Staryje Atagų gyventojai.

"Iš tikrųjų per operaciją Staryje Ataguose buvo sunaikintos Isos Sadaevo ir Rezvano Achmadovo vadovaujamos kovotojų grupės", - sakė Federalinės saugumo tarnybos valdybos viršininkas Aleksandras Zdanovičius.

Tuo tarpu promaskvietiškos Čečėnijos administracijos pirmininkas Stanislavas Iljasovas trečiadienį pažadėjo nusiųsti į Staryje Atagų miestelį administracijos, prokuratūros ir jėgos struktūrų atstovus ištirti žmonių žūties jame faktų ir nustatyti jų tapatybių.

Tai premjeras pažadėjo susitikime su seniūnais, kurie atstovauja trečiadienį prie Čečėnijos administracijos Grozne įvykusio mitingo dalyviams.

Anksčiau trečiadienį keliasdešimt Grozno rajono Staryje Atagų gyventojų pralaužė du apsaugos žiedus aplink administracijos komplekso teritoriją ir prie jo surengė mitingą.

Kaip pranešė telefonu Staryje Atagų administracijos atstovas, seniūnai pareikalavo, kad Čečėnijos vyriausybė ištirtų septynių miestelio gyventojų žūties faktus.

Vyrų kūnuose, pasak mitingo dalyvių, yra stiprių nudegimų pėdsakų, šautinių žaizdų, sunkiosios technikos užvažiavimo žymių. Šie žmonės, kaip teigia mitingo dalyviai, žuvo per kariuomenės specialiąją operaciją kovo 7 dieną. S.Iljasovas pažadėjo, jog ketvirtadienį nusiųs į Staryje Atagus komisiją, kuri nuodugniai ištirs nurodytus faktus.

Rusijos prezidento specialusis atstovas Čečėnijoje Vladimiras Kalamanovas trečiadienį kritikavo Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarę Mary Robinson, kuri apkaltino Rusiją nesilaikant tarptautinių reikalavimų tirti nusikaltimus Čečėnijoje.

"Rusija stengiasi laikytis visų tarptautinių konvencijų. Bet pasaulyje nėra nė vienos šalies, kuri galėtų pasigirti, kad joje nepasitaiko žmogaus teisių pažeidimų", - sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas.

Pasak V.Kalamanovo, Čečėnijoje nerimą kelia "ne šiaip pažeidimai, bet sunkūs žmogaus teisių suvaržymai". Kaip tik todėl, pabrėžė prezidento atstovas, "siekiant išvengti tokių pažeidimų sukurtas ištisas tinklas, į kurį įeina ir valstybės struktūros, ir nevyriausybinės organizacijos".

Jis priminė, kad žmogaus teisių srityje Rusija siekia europinių standartų, "kur egzistuoja nekaltumo prezumpcijos ir bausmės neišvengiamumo sąvoka".

Kaip jau skelbta, JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė M.Robinson apkaltino Rusiją nesilaikant tarptautinių reikalavimų, kaip turi būti tiriami federalinių pajėgų Čečėnijoje įvykdyti nužudymai, kankinimai ir plėšimai.

M.Robinson pranešime, kuris turi būti apsvarstytas būsimame JT žmogaus teisių komisijos posėdyje, čečėnų separatistai taip pat raginami nutraukti teroro aktus prieš federalinės valdžios atstovus ir taikius gyventojus.

Antradienį du Vokietijos laikraščiai - "Frankfurter Rundschau" ir "Sueddeutsche Zeitung" - pranešė, kad federalinės pajėgos Čečėnijoje nenutraukė kankinimų ir savavališkų susidorojimų be teismo. Laikraščių duomenimis, šioje Šiaurės Kaukazo respublikoje, kaip ir anksčiau, dingsta be žinios ir miršta per kankinimus daug taikių gyventojų.