Derybos dėl būsimų abiejų šalių santykių vilkinamos, o Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas penktadienį pareiškė, kad ketina ruoštis metų pabaigoje palikti Europos Sąjungos bendrąją rinką ir muitų sąjungą be prekybos susitarimo, nors tebėra atviras deryboms, jei blokas pakeistų savo požiūrį.

Iššūkis, su kuriuo susiduria derybininkai – atkurti pasitikėjimą, kuriam smarkiai pakenkė B. Johnsono JK vidaus rinkos įstatymas: jame perrašytos ištisos „Brexit“ susitarimo, kurį jis praėjusiais metais pasirašė su ES, dalys. Blokas ėmėsi teisinių veiksmų prieš JK, o Europos lyderiai pareikalavo, kad B. Johnsonas atsisakytų kontroversiškų prekybos su Šiaurės Airija sąlygų, antraip joks platesnis susitarimas nebus pasiektas.

Kol kas ministras pirmininkas nesutinka, tačiau jo pareigūnai mano, kad Parlamentas jį galiausiai privers, kai Lordų Rūmai – JK aukštutiniai rūmai, kurių nariai nerenkami – panaikins sąlygas, kurios galėtų pažeisti tarptautinę teisę.

Projektas Lordų Rūmuose peržiūrėti pradėtas pirmadienį. Įstatymų leidėjai šią savaitę greičiausiai visiškai jo neatmes, tačiau per ateinančias savaites neabejotinai išbrauks kontroversiškiausias jo dalis, teigė šaltiniai, žinantys vyriausybės poziciją.

Tai privers B. Johnsoną apsispręsti, kaip sunkiai jis yra linkęs kovoti, kad būtų išsaugotos minėtos sąlygos. Šaltiniai teigė, kad tikisi, jog B. Johnsonas sušvelnins kebliausias projekto dalis arba jų visai atsisakys, šitokiu būdu potencialiai užtikrindamas prekybos susitarimą su ES kaip tolesnių derybų su bloku dalį.

Vienas šaltinis nurodė, kad pats įstatymo projektas visą laiką buvo derybų taktika. Kitas teigė, jog ministrai būtų pasirengę sutikti su papildomomis garantijomis, kad sušvelnintų ginčytinas projekto sąlygas, tačiau to gali neprireikti, jei sudaryti naują ES susitarimą visgi pavyks.

Įstatymo projektas suteikia JK ministrams galią vienašališkai perrašyti prekybos su Šiaurės Airija taisykles. Ši dalis buvo viena kebliausių viso „Brexit“ derybų proceso metu, nes abi pusės siekė išvengti kontrolės postų pasienyje su Respublika sugrąžinimo.

Sekmadienį transliuotame interviu M. Gove’as teigė, kad durys vis dar „praviros“ deryboms, tačiau jis nededąs didesnių vilčių, nei pastarosiomis savaitėmis, kad naujas prekybos susitarimas bus pasiektas. Bendruomenių sekretorius Robertas Jenrickas paragino ES parodyti daugiau „lankstumo“.

„Jei niekas nepasikeis, jei jie nesugrįš pas mus ir neparodys daugiau lankstumo ir brandos, mes užbaigsime – šių metų pabaigoje – pereinamąjį laikotarpį ir prekybą tęsime tokiomis sąlygomis, kaip Australija, – „Sky News“ sakė R. Jenrickas. – Šiuo metu iš jų pusės būtų protingiau pasistengti priartėti prie mūsų.“

Verslas nekantriai laukia susitarimo, kad galėtų planuoti ir prisitaikyti prie pokyčių, vėlų sekmadienį sakė Didžiosios Britanijos prekybos rūmų vadovas Adamas Marshallas. Tuo tarpu M. Gove’as kompanijas perspėjo, kad „artėja laikas“ ruoštis išėjimui be susitarimo.