Skelbiama, kad airiams su naujais griežtais ribojimais teks gyventi mažiausiai šešias savaites. Karantinas įvedamas nuo spalio 21 dienos ir kol kas truks iki gruodžio 1 dienos, skelbia „Deutche Welle“.

Kol galios ribojimai ir draudimai, neveiks visos parduotuvės, prekiaujančios ne pirmo būtinumo prekėmis, taip pat muziejai, galerijos ir kitos kultūros įstaigos. Restoranai ir barai galės teikti tik maisto išsinešimui paslaugas arba pristatyti savo gaminius į namus. Išimtys bus daromos tik mokykloms, kurios liks atidarytos. Trimis ketvirčiais bus sumažintos viešojo transporto apimtys.

Gyventojams bus draudžiama nuo namų nutolti daugiau nei penkis kilometrus, išimtys taikomis tik vykstant svarbiais šeiminiais reikalais, į darbą arba pas gydytoją. Mokyklos savo darbą tęs, toliau veiks parkai ir vaikų žaidimo aikštelės.

Augant naujų atvejų skaičiui ir vis daugiau sergančiųjų atsiduriant intensyviosios terapijos skyriuose, Airijos valdžia nuo trečiadienį didina epideminio pavojaus lygį iki maksimalaus. Remiantis naujausiais duomenimis, naujasis koronavirusas Airijoje diagnozuotas 50 tūkst. 993 žmonėms, 1852 mirė.

„Kiekvienas šalyje prašomas likti namuose“, – sakė ministras pirmininkas Michaelis Martinas savo kalboje per televiziją. Žmonėms leidžiama nuo savo gyvenamosios vietos nutolti tik per penkis kilometrus. Mokyklos ir darželiai veiks toliau, „nes mes negalime leisti, kad mūsų vaikų ir jaunuolių ateitis taptų dar viena šios ligos auka“, kalbėjo premjeras.

Pastaruoju metu Airijoje, kaip ir kitur Europoje, auga koronaviruso atvejų skaičius. Pirmadienį pranešta apie daugiau kaip 1 000 naujų infekcijų.

Visapusiškas dviejų savaičių karantinas penktadienį prasidės ir Velse, pirmadienį paskelbė pirmasis ministras Markas Drakefordas, kuris pabrėžė, kad šios „priešgaisrinės juostos“ reikia siekiant stabdyti sparčiai plintantį koronavirusą.

„Jei nesiimsime veiksmų, NHS negalės pasirūpinti susergančiais asmenimis, kurių skaičius didėja“, – sakė pirmasis ministras, paminėdamas Nacionalinę sveikatos apsaugos tarnybą. „Dabar priėmėme sunkų sprendimą įvesti dviejų savaičių „priešgaisrinę juostą“, prasidėsiančią šios savaitės penktadienį 18 valandą“, – sakė jis.

Dauguma įmonių bus uždarytos, o žmonės paraginti likti namuose ir pagal galimybes dirbti nuotoliniu būdu.

„Kiekvienas Velse bus įpareigotas likti namuose“, - žurnalistams sakė Didžiajai Britanijai priklausančio Velso ministras pirmininks M. Drakefordas. Turės užsidaryti ir dauguma parduotuvių. Toks griežtas karantinas būtinas augantiems koronaviruso atvejų skaičiams suvaldyti, pabrėžė premjeras. Karantinas galios iki lapkričio 9 dienos.

Pirmoji šalis pasaulyje, įvedusi pakartotinį karantiną, buvo Izraelis. Spalio 18 dieną šalyje ribojimai imti laipsniškai švelninti.

Izraelio vyriausybė nutarė pradėti švelninti mėnesį galiojantį antrąjį karantiną, kuris buvo įvestas, kai šalyje pradėjo sparčiai daugėti koronaviruso infekcijos atvejų, pranešė BBC.

Antrasis visuotinis karantinas Izraelyje įvestas rugsėjo 18 d. Rugsėjo mėnesio pabaigoje Izraelyje buvo užfiksuota rekordiškai daug užsikrėtimo koronavirusu atvejų – beveik 9 000 naujų atvejų per parą, bet pastaruoju metu susirgimų mažėja.

Spalio 15 d. šalyje buvo patvirtinti 1 608 nauji infekcijos atvejai. Nuo spalio 18 d. Izraelyje žmonės jau gali nutolti nuo savo namų toliau nei 1 km atstumu ne pirmo svarbumo tikslais, atsidaro darželiai, o restoranai gali gaminti maistą išsinešimui.

Lankytojams taip pat atsidaro nacionaliai parkai, gamtos draustiniai bei paplūdimiai. Premjeras Benjaminas Netanyahu teigia, kad karantinas pasiteisino. Nepaisant mažėjančių sergamumo rodiklių, sveikatos apsaugos ministras įspėjo, kad dar laukia ilgas kelias iki kol bus sukontroliuotas koronavirusas. Pasak ministro, sušvelninus ribojimus, vėl gali pradėti daugėti susirgimų. Per visą infekcijos plitimo laikotarpį Izraelis patvirtino 300 000 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, 2 128 infekuotieji mirė.

Rumunija, Austrija, Italija griežtina ribojimus

Dėl augančių koronaviruso atvejų skaičiaus Rumunijos sostinėje Bukarešte sugriežtintos apsaugos priemonės. Nuo antradienio kaukės nebus privalomos tik mažiems vaikams. Dengti veidą ir nosį turės visi žmonės, vyresni nei penkerių metų amžiaus. Kaukės bus privalomos ir lauke. Bus uždarytos mokyklos, vaikų darželiai, universitetai, teatrai ir kino teatrai.

Sugriežtinų priemonių imtasi po to, kai Bukarešte pirmą kartą buvo viršyta kritinė 3 atvejų 1 000 gyventojų riba. Šis rodiklis pirmadienį buvo 3,19.

Visoje šalyje naujų infekcijų, tenkančių 100 000 gyventojų, skaičius per praėjusias 14 dienų buvo 238,6.

Dėl koronaviruso plitimo Austrijos vyriausybė toliau griežtina ribojimus. Nuo penktadienio bus dar labiau ribojamas viešų renginių dalyvių skaičius. Renginiuose lauke galės dalyvauti ne 3 000 žmonių, kaip iki šiol, o daugiausiai 1 500. Vidaus patalpose galios 1 000 dalyvių riba. Dideliuose renginiuose bus privaloma dėvėti kaukes.

Nauji suvaržymai, be kita ko, paveiks Austrijos aukščiausiąją futbolo lygą bei valstybinį operos teatrą.

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas primygtinai paragino gyventojus prisidėti prie pandemijos suvaldymo. „Kuo labiau būsime vieningi, kuo labiau prisidės kiekvienas, tuo geriau mes įveiksime situaciją“, - pabrėžė jis.

8,8 mln. gyventojų turinčioje Austrijoje, kaip ir kitose Europos šalyse, šiuo metu koronaviruso infekcijų skaičiai auga. Pirmadienį pranešta apie 1 121 naują užsikrėtimą per 24 valandas. „Jei tendencija nesikeis, gruodį per parą turėsime 6 000 naujų infekcijų“, - sakė S. Kurzas.

Šeštadienį paskelbta, kad virusas nustatytas ir Austrijos užsienio reikalų ministrui Alexanderiui Schallenbergui.

Italijos premjeras Giuseppe Conte sekmadienį paskelbė apie virtinę naujų ribojamųjų priemonių kovai su augančiu COVID-19 infekcijų skaičiumi, – be kita ko, įvedama naujų ribojimų barams ir restoranams bei raginama daugiau dirbti iš namų.

Restoranai turės nurodyti maksimalų vienu metu aptarnaujamų klientų skaičių, galės užsidaryti vėliausiai vidurnaktį ir privalės iki 6 riboti prie vieno staliuko sėdinčių klientų skaičių. Tuo tarpu barai turės užsidaryti 18 valandą, nebent siūlo paslaugas prie staliukų sėdintiems klientams.

Be kita ko, uždraudžiamas komandinis mėgėjų sportas ir bus ribojami mokinių srautai mokyklose.

Taip pat uždraudžiami šalyje itin populiarūs vietiniai festivaliai ir mugės – bus smarkiai paveiktas sektorius, kuris, pasak, žemės ūkio profsąjungos „Coldiretti“, apima 34 tūkst. darbo vietų, o jo metinė apyvarta sudaro 900 mln. eurų.

Šios priemonės „turėtų padėti mums įveikti antrą užkrato bangą, smarkiai veikiančią Italiją ir Europą. Negalime švaistyti laiko“, sakė G. Conte.

Italija tapo pirmąja Europos valstybe, kurią itin smarkiai paveikė naujasis virusas. Joje iki šiol užfiksuota per 414 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir 36 543 mirtys.