Pirmadienį M. Barnier kalbėjosi savo kolega iš JK Davidu Frostu.

„Patvirtinau, kad ES ir toliau gali intensyvinti derybas Londone šią savaitę visais klausimais ir teisinių tekstų pagrindu. Dabar laukiame JK reakcijos“, – tviteryje parašė Bendrijos derybininkas.

Tuo metu JK vyriausybė pareiškė, kad nėra prasmės tęsti derybas, jei Briuselis nesileis į kompromisą dėl Britanijos nuo kitų metų naujai įgyjamo suverenumo.

„Nėra prasmės vesti derybų tol, kol ES laikosi šios pozicijos. Tokios derybos bus beprasmės ir nepriartins mūsų prie veiksmingo sprendimo“, – parlamentui sakė JK ministrų kabineto narys Michaelas Gove'as.

Šalys nesutaria dėl sąžiningos konkurencijos taisyklių, kaip šios taisyklės turėtų būti kontroliuojamos, taip pat dėl prieigos ES laivams prie JK žvejybos plotų.

JK siekia užsitikrinti suverenitetą savo vandenyse ir nesutinka, kad ES vykdytų būsimo prekybos susitarimo teisinę priežiūrą. Londonas sako norįs paprastos prekybos sutarties, panašios į ES pasirašytą su Kanada.

Tačiau Briuselis argumentuoja, kad Britanijos ekonomika daug labiau susaistyta su ES negu Kanados, todėl jų padėtis visiškai skirtinga.

Visgi M. Gove'as pasveikino naują ES kvietimą intensyvinti derybas ir tęsti jas teisinių tekstų pagrindu.

„Aš tai palankiai vertinu ir, be abejo, turime įsitikinti, kad dirbame remdamiesi jų siūlomu intensyvinimu“, – kalbėjo jis.