Kitaip tariant, JAV plaukia į neišmatuotus vandenis su kapitonu, kuriam tokios paprastos „jūreivystės“ tradicijos kaip balsavimo rezultatų pripažinimas ar smurto neskatinimas nėra savaime suprantami dalykai.

Kibirkštys virš parako statinės

Dauguma ekspertų sutinka, kad JAV visuomenė šiuo metu išgyvena didžiulį vidinį susiskaldymą, kurį būtų sunkiai įmanoma įsivaizduoti R. Reagano, B. Clintono, ar netgi ne taip senais G. Busho prezidentavimo laikais. Rasiniai neramumai, riaušės, degantys miestai ir ginkluoti priešiškų pusių apsižodžiavimai, kurie neretai virsta kruvina akistata tapo kasdienybe, o 56 proc. apklaustų amerikiečių mano, kad nepaisant rezultatų po rinkimų nakties per šalį nuvilnis smurto banga.

Donaldas Trumpas

„Pusės yra labai susipriešinusios ir kibirkštys yra spragsinčios visur. Trūksta tik aliejaus ant žibalo ir įsiplieks. Mes jau matėme protestus per „Black Lives Matter“ (BLM) visą kampaniją, kad ne tik aktyvavo protestuojančius, bet aktyvavo ir visas dešiniąsias jėgas, kurios išėjo su šautuvais. Ir Tokiuose susitikimuose, jeigu tu turi kitokią nuomonę, praktiškai yra labai pavojinga dalyvauti“, – sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorė Margarita Šešelgytė.

Puikus to pavyzdys – BLM protestai Kenošoje, Viskonsino valstijoje po to, kai pareigūnai rugpjūčio 23 dieną septynis kartus šovė į juodaodį Jacobą Blake'ą šiam sėdant į savo automobilį vaikų akivaizdoje. Po incidento kilo masiniai protestai, o ginkluotas septyniolikmetis kraštutinių dešiniųjų aktyvistas Kyle'as Rittenhouse'as atvyko iš gretimos Ilinojaus valstijos susiremti su protestuotojais. Incidentas baigėsi tragiškai žuvus dviem protestuotojams.

Spalio 8 dieną FTB pranešė sulaikiusi 13 asmenų ir išardžiusi sąmokslą pagrobti Mičigano gubernatorę demokratę Gretchen Whitmer. Sąmokslą rengė sukarinta savanorių organizacija „Wolverine Watchmen“. Visa tai puikiai iliustruoja, kokioje įtemptoje politinėje erdvėje vyks rinkimai ir kiek nedaug gali reikėti iki kraujo praliejimo.

Sukarintų organzacijų nariai susirinko palaikyti suimtus „Wolverine Watchmen“ narius

„Ypač, jeigu rezultatai būtų nedideli, tai vienintelis, kas gali numalšinti tokius protrūkius, tai yra vadovas, lyderis, kuris turi pasakyti, kad viskas yra gerai, mes esam demokratinė valstybė ir mes turime elgtis pagal demokratinėse valstybėse egzistuojančius principus ir t.t. Bet iš Trumpo to tikėtis, ko gero, nelabai galima. Tai čia yra didelis rizikos veiksnys“, – sakė M. Šešelgytė.

Politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius sutinka, kad JAV visuomenė šiuo metu kaip niekada susipriešinusi, bet tuo pačiu mano, kad smurto grėsmė po rinkimų gali būti kiek pervertinta. „Susipriešinimas visuomenėje yra didesnis, nei bet kada yra buvęs, arba bent nuo pilietinio karo. Politiniai skirtumai darosi svaresni, negu rasiniai ar klasiniai. Yra žmonių, kur sako, geriau jau mano duktė ištekėtų už juodaodžio, negu balsuotų už demokratus arba respublikonus, priklauso nuo partijos. Bet ta smurto baimė yra gerokai perdėta. Ir prisiminant, kad visą laiką, kai kilo neramumai, policijai nušovus juodaodį, tai vis dėlto smurto būta labai labai mažai yra. Yra tų kaubojų, kur vaikštinėja gatvėje su automatais, bet ir jie kol kas racionaliai elgiasi. Aš esu tikras, jog didesnių smurto proveržių nebus“, – teigė K. Girnius.

Donaldas Trumpas