Kaip teigia vienas Kremliui itin artimas „Projekt“ šaltinis, 2017 metų vasarą K. Sobčiak kelis kartus susitiko su V. Putinu. Galiausiai po visų tų pokalbių prezidentas sankcionavo K. Sobčiak rinkimų kampanijos finansavimą ir suderino su ja „svarbiausius klausimus“ – apie ką ji gali kalbėti agitacijos metu, o apie ką negali. Prezidentas televizijos laidų vedėją pažįsta nuo vaikystės, dirbo kartu su jos tėvu, buvusiu Sankt Peterburgo meru Anatolijumi Sobčiaku.

Tada K. Sobčiak pradėjo reguliariai bendrauti su Sergejumi Kirijenka, pirmuoju prezidento administracijos vadovo pavaduotoju. Būtent jis padėjo suderinti garsios rusės rinkimų kampanijos tezes. Pati televizijos laidų vedėja tokią informaciją primygtinai neigia ir vadina gandais.

Buvęs aukšto rango valdininkas tvirtina, kad K. Sobčiak pasirinkta ne šiaip sau – „norėta užpildyti liberalių pažiūrų spektro kandidato trūkumą“. Anot jo, pagal tokį patį planą, J. Kovalčiukas, su V. Putinu besibičiuliaujantis nuo paskutinio XX amžiaus dešimtmečio, 2012 metų prezidento rinkimuose dalyvauti siūlė ir milijardieriui Michailui Prochorovui, kuriam reikėjo „pakeisti“ opozicionierių Aleksejų Navalną.

Jurijus Kovalčiukas

K. Sobčiak rinkimų štabo darbuotojas tvirtina, kad jauna moteris asmeninių pokalbių metu yra minėjusi J. Kovalčiuką savo sprendimo kandidatuoti kontekste.

Kremlius svarstė ir daugiau galimų kandidatų, tarp kurių buvo kita televizijos laidų vedėja Jelena Letučaja, žurnalistas Antonas Krasovskis, politikas Dmitrijus Gudkovas ir verslininkas Olegas Tinkovas. „Letučajos nepasirinko, nes jos elektoratas persidengė su V. Putino, D. Gudkovo reitingai buvo per geri, o K. Sobčiak – labai žinomas asmuo ir mažas reitingas“, – teigiama „Projekt“ tyrime.

Remiantis „Projekt“ vertinimu, nuo prezidento rinkimų kampanijos pradžios K. Sobčiak iš reklamos ir televizijos projektų praturtėjo 5 mln. dolerių. Vien už reklamą „YouTube“ platformoje ir instagrame K. Sobčiak 2019 metais užsidirbo 190 mln. rublių.

Pati K. Sobčiak Kremliaus vaidmenį savo rinkimų kampanijoje atkakliai neigia. Susitikimas su V. Putinu, anot garsios rusės, buvo vos vienas, jis vyko filmuojant filmą „Sobčiako byla“, kuriame ji iš prezidento ėmė interviu.

„Kaip? Ne, niekada gyvenime akyse nesu mačiusi Jurijaus Kovalčiuko, nesu su juo asmeniškai pažįstama. Jau atskleidžiau savo rėmėjų pavardes – tai tikrai ne kokie nors statytiniai, ne bobutė, registruota bute“. Taip per interviu 2018 metais leidiniui „Wonderzine“ K. Sobčiak pakomentavo savo pažintį su J. Kovalčiuku ir jo vaidmenį jos rinkimų kampanijoje. Dalies rėmėjų pavardes moteris vardijo viešai: verslininkai Aleksandras Rosliakovas, sutuoktiniai Vadimas ir Jana Raskovalovai, Sergejus Adonjevas ir Vladimiras Palichata, Aleksandras Fedotovas ir Antonas Cybulevskis.

Pašnekovas, tuo metu dirbęs Kremliuje, pasakoja, kad prezidento administracija, kaip skelbiama, padėjo televizijos žvaigždės rinkiminiam štabui surinkti kandidatūros iškėlimui reikalingus 100 tūkst. parašų.

„Jiems surinko apie 30−40 proc. tų parašų, kuriuos pateikė. Tik, surinkus reikiamus parašus, kilo problema, kaip tuos parašus perduoti štabui, nes ten dirbusiems asmenims nebuvo galima leisti suprasti, kad tie parašai buvo iš Kremliaus. Todėl su parašais buvo pasiųsti žmonės priedangoje „energetikų kostiumais“, – pasakoja vienas iš politikos technologų.

Remiantis Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, K. Sobčiak rinkimuose surinko vos 1,68 proc. balsų – tai reiškia, kad už ją balsavo 1 mln. 238 tūkst. 31 rinkėjas. Šis rezultatas „nemaloniai nustebino ir Rusijos prezidento administraciją, nors ji ir taip žinojo, kad K. Sobčiak pralaimės“. Pati garsenybė prisipažino, kad rezultatas nemaloniai nustebino ir ją pačią. Dėl visko ji apkaltino Aleksejų Navalną, kažkodėl „nusprendusį propaguoti protingą balsavimą ir telktis aplink vieną patį liberaliausią iš visų kandidatų“.

J. Kovalčiukas – vienas iš turtingiausių Rusijos žmonių, buvęs iš V. Putino vasarnamių kooperatyvo „Ozero“ dalyvis. Remiantis žurnalo „Forbes“ skaičiavimais, jo turtas vertinamas 1,8 mlrd. dolerių. Jis pagrindinis JAV sankcijomis apriboto banko „Rossija“ akcininkas. Kaip buvo skelbta anksčiau, būtent ten Kremlius perveda V. Putino atlyginimą.