Rinkimai vyksta regione padidėjus įtampai tarp Graikijos ir Turkijos, nesutariančių dėl teisių į energijos išteklių telkinius Viduržemio jūros rytinėje dalyje.

Šiaurės Kipro turkų respublika pasiskelbusio darinio 72 metų veteranas lyderis Mustafa Akindžis yra remiamas gyventojų, nusistačiusių prieš Turkijos pastangas dominuoti sprendžiant salos reikalus. Jo radikalių pažiūrų varžovas – 60-metis Ersinas Tataras – pasisako už visišką Kipro turkų ir Turkijos politikos vienybę.

Šiaurės Kipro turkų respublika buvo įkurta 1974 metais, Turkijai pasiuntus savo pajėgas į šią Viduržemio jūros salą po perversmo, surengto Kipro prijungimo prie Graikijos šalininkų. Šiaurinį salos trečdalį užimantis darinys pripažįstamas tik Turkijos ir kariniu požiūriu yra priklausomas nuo Ankaros. Tarptautinės bendruomenės pripažįstama Kipro vyriausybė valdo pietinę šalies dalį.

Didesnės sanglaudos su Turkija šalininkų ir pasisakančiųjų už didesnį savarankiškumą ginčai būdavo pagrindinis akcentas ir per ankstesnes vadovybės rinkimų kampanijas.

Vis dėlto šįkart susipriešinimas atrodo kaip niekad padidėjęs. M. Akinci tvirtino, kad Turkija vykdo „beprecedentę“ kišimosi kampaniją, kad pakreiptų rinkimus E. Tataro naudai. Lyderis sakė, kad jis ir jo šeimos nariai sulaukė grasinimų ir kad tokiu būdu jį mėginta priversti pasitraukti iš kovos.

Per pirmąjį rinkimų ratą E. Tataras aplenkė M. Akinci mažiau kaip trimis procentiniais punktais. Dabar M. Akinci, regis, turi pranašumą, nes jį parėmė trečioje vietoje likęs kandidatas. Vis tik analitikė Tiumai Tiuhian sakė, kad balsavimas gali pakrypti bet kuria linkme, nes E. Tataras stengėsi į savo pusę palenkti reikšmingą dalį iš maždaug 200 tūkst. balso teisę turinčių gyventojų, ypač kaimiškose vietovėse, kurie galbūt nebalsavo per pirmąjį ratą.

Rinkimų nugalėtojui pirmasis išbandymas bus susitikimas su graikiškosios Kipro dalies atstovais ir „šalimis garantėmis“ – Graikija, Turkija ir Jungtine Karalyste – kurį Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antoniju Guterišas turėtų artimiausiu metu sušaukti. Per šį susitikimą būtų siekiama išsiaiškinti, ar yra pakankamas bendras pagrindas atnaujinti įstrigusias taikos derybas.

JT beveik penkis dešimtmečius rėmė pastangas iš naujo suvienyti Kiprą ir suformuoti federacinę valstybę, bet iki šiol tokie užmojai nebuvo sėkmingi.

M. Akinci įsitikinęs, kad federacija yra vienintelis būdas užsitikrinti taikos sutartį. Tuo metu E. Tataras remia Ankaros poziciją, kad federacija galbūt nebūtų tvariausias modelis ir kad reikia aiškintis alternatyvias galimybes, pavyzdžiui, dviejų valstybių sprendinį.