Nuo rugpjūčio 9 d. prezidento rinkimų, kuriuose pergalę skelbiasi pasiekęs A. Lukašenką, Baltarusijoje nesiliauja protestai, o pagrindinė opozicijos lyderė, teigianti, kad nugalėjo rinkimuose, Sviatlana Cichanouskaja pasitraukė į Lietuvą.

Pastaruosius du mėnesius protestai Baltarusijoje neblėsta, o kiekvieną sekmadienį į gatves išeina daugiau nei 100 tūkst. žmonių.

Kiek anksčiau S. Cichanouskaja pareiškė, kad A. Lukašenka turi pasitraukti iš valdžios iki spalio 25 d., antraip šalyje esą bus pradėtos milžiniškos protesto akcijos ir visuotiniai streikai.

S. Cichanouskaja taip pat tvirtino, kad A. Lukašenka privalo paleisti politinius kalinius ir nutraukti valstybinį terorą bei taikių protestuotojų persekiojimą.

Per neramumus nuo rugpjūčio 9 d. žuvo keli žmonės, o tūkstančiai buvo sužeisti. Socialiniuose tinkluose taip pat pasirodė liudijimų apie smurtą, kankinimus ir patyčias Baltarusijos kalėjimuose.

Milicija pripažįsta, kad protestuotojams vaikyti naudoja vandens patrankas ir kurtinamąsias granatas, tačiau kol kas kovinės amunicijos nenaudoja.

Anksčiau šią savaitę milicijos atstovai pareiškė, kad protestuotojai tampa ir radikalesni, todėl esą teisėsauga panaudos kovinius šovinius, „jei tai bus būtina“.