„Nuo šiandien visi suvaržymai ginklų perdavimui Irano Islamo Respublikai ir iš jos, su tuo susijusiai veiklai ir finansinėms paslaugoms... automatiškai užbaigiami“, – sakoma ministerijos pranešime.

2020 metų spalio 18 diena buvo nustatyta kaip keleto ankstesnių JT rezoliucijų, įskaitant numatančią ginkluotės embargą, galiojimo pabaigos data 2015 metų sutartimi, sudaryta galingųjų valstybių su Iranui mainais į Teherano įsipareigojimą apriboti savo branduolinę programą.

Irano užsienio reikalų ministras Mohamadas Džavadas Zarifas pareiškė, kad ginkluotės embargo pabaiga padėt užtikrinti saugumą ir taiką Vidurio Rytuose.

„Šiandien įvykęs Irano bendradarbiavimo su likusiu pasauliu gynybos srityje normalizavimas yra pergalė daugiašališkumo principui, taikai ir saugumui mūsų regione“, – per „Twitter“ parašė diplomatijos vadovas.

JAV prezidento Donaldo Trampo administracija anksčiau šiais metais pareiškė, kad Vašingtonas turi teisę reikalauti atlikti „šuolį atgal“ ir grąžinti beveik visas JT Iranui įvestas sankcijas, kurios buvo atšauktos pagal 2015-ųjų branduolinį susitarimą, pasiektą prisidėjus tuometiniam amerikiečių prezidentui Barakui Obamai.

D. Trumpas demonstratyviai pasitraukė iš to sandorio 2018 metais, tačiau M. Pompeo tvirtina, kad Vašingtonas tebėra sutarties dalyvis, turintis teisę skelbti sankcijas už jos pažeidimus.

Tokią interpretaciją rugpjūtį atmetė beveik visa JT Saugumo Taryba, o JAV sąjungininkės Europoje pabrėžė, jog šiuo metu svarbiausia yra išgelbėti taikų sprendinį Irano branduolinei programai.