V. Zelenskis, kurio populiarumas pastaraisiais mėnesiais mažėja, anksčiau šią savaitę sakė, jog spalio 25-ąją per vietos valdžios rinkimus rinkėjai turės atsakyti į penkis socialinius klausimus.

„Mūsų šalies teritorijoje jos (medicininės kanapės) yra visiškai neteisėtos“, tačiau „pasaulis keičiasi, ir mes turime padaryti išvadas ir įvesti pataisų į mūsų socialinį susitarimą“, sakoma prezidentūros pareiškime.

„Remiantis pirminiais skaičiavimais, mažiausiai dviem milijonams ukrainiečių reikia“ kanapių terapiniais tikslais, priduriama jame.

Rinkėjai turės pareikšti nuomonę dėl dar keturių klausimų, tokių kaip parlamento narių skaičiaus mažinimas ar siūlymas įteisinti įkalinimo iki gyvos galvos bausmę už stambaus masto korupciją.

Opozicija sukritikavo V. Zelenskio plebiscito idėją kaip bandymą mobilizuoti rinkėjus, mažėjant jo paties populiarumui.

Atsakydama į kritiką prezidentūra pareiškė, kad ši apklausa bus konsultacinio pobūdžio, neturės „tiesioginių teisinių pasekmių“, bet leis „kiekvienam piliečiui pareikšti savo nuomonę svarbiais klausimais“.

Patirties politikoje neturėjęs buvęs komikas V. Zelenskis laimėjo prezidento rinkimus 2019 metais, žadėdamas susidoroti su korupcija ir užbaigti karą su Rusijos remiamais separatistais šalies rytuose.

Visuomenei nepastebint apčiuopiamų permainų, prezidento ir jo partijos populiarumo reitingai krenta.

Remiantis rugsėjo mėnesį atliktos visuomenės apklausos rezultatais, 35 proc. ukrainiečių yra patenkinti savo prezidento politika, o 57 proc. jai nepritaria.