Nuo pat pandemijos pradžios Švedijoje naujasis koronavirusas nustatytas 100 tūkst. 654 žmonėms, antradienį per spaudos konferenciją sakė Švedijos sveikatos apsaugos pareigūnai.

Švedijai gana ilgą laiką pavyko išvengti antrosios bangos, vasaros pabaigoje prasidėjusios tokiose šalyse kaip Prancūzija ir Ispanija, tačiau pastarąsias kelias savaites naujų atvejų skaičius auga ir šioje Skandinavijos šalyje.

Daugiausia naujų atvejų 20-50 metų amžiaus grupėje, kol kas nei mirčių, nei pacientų, gydomų intensyviosios terapijos skyriuje, skaičius neauga. Iš viso šalyje liga pražudė 5899 žmones.

„Yra nerimą keliančių signalų, jog koronavirusas vėl kėsinasi į senelių globos namus“, – teigia vyriausiasis Švedijos epidemiologas Andersas Tegnellis ir pridūrė, kad nuo rugsėjo 28 dienos atvejų skaičius minėtose įstaigose padvigubėjo (nors ir išlieka labai mažas, palyginus su situacija pavasarį).

Kaip anksčiau skelbė „The Local“, pirmaisiais koronaviruso pandemijos etapais liga neaplenkė daugumos Švedijos senelių globos namų ir slaugos ligoninių. Būtent ten koronavirusas ir pareikalavo daugiausia aukų. Nuo tada COVID-19 aukų skaičius priežiūros įstaigose sumenko dramatiškai, teigiamus pokyčius lėmė tinkami vadovybės sprendimai.

Praėjus keliems mėnesiams, ėmė augti nuogąstavimai, kad draudimai kelia daugiau sveikatos problemų, nei kad jų išsprendžia. Švedijos sveikatos apsaugos pareigūnai nerimauja, kad draudimai lemia didesnę izoliaciją ir vienišumo jausmą žmonėms, dauguma kurių garbaus amžiaus ir pažeidžiami. Būtent dėl šių priežasčių nuo spalio 1-osios senelių namai vėl priima lankytojus.

„Nėra jokių įrodymų, kad senelių namų atvėrimas lankytojams susijęs su situacijos blogėjimu, nes skaičiai liūdinti pradėjo dar prieš tai. Dabar labai svarbu, kad tokios įstaigos neprarastų budrumo, kad būtų aktyviai vykdomas testavimas – tiek pacientų, tiek personalo“ – komentuoja A. Tegnellis.

Šiuo metu Švedijoje intensyviosios terapijos skyriuje gydomi 23 koronaviruso pacientai.

Stokholmas – regionas, kur naujų koronaviruso atvejų daugėja sparčiausiai, tačiau antradienį pareigūnai atkreipė dėmesį ir į Upsalos, Jemtlando, Herjedaleno ir Erebru regionus.

Atnaujintos kovos su naujuoju koronavirusu rekomendacijos įsigalios nuo spalio 19 dienos, jomis skirta suvaldyti situaciją konkrečiuose regionuose. Vietos valdžia tokiu būdu įgis įgaliojimų priimti reikiamus sprendimus.

Remiantis skaidrėmis, kurias parengė nacionalinė Švedijos sveikatos ir gerovės taryba, tarp minėtųjų sprendimų minimos rekomendacijos gyventojams:
• Vengti viešojo transporto;
• Vengti nebūtinų išvykų;
• Vengti lankyti rizikos grupei priklausančius asmenis, pavyzdžiui, senelių globos namuose;
• Vengti prekybos centrų, sporto klubų, baseinų ir kitų viešų vietų, kur buriasi daug žmonių;
• Vengti fizinio kontakto su asmenimis iš kitų namų ūkių;

Tai tik pavyzdžiai, be to, tai nereiškia, kad tokie ribojimai įsigalios jau spalio 19 dieną. Sprendimą priims tik regiono vyriausiasis infekcinių ligų gydytojas ir Visuomenės sveikatos agentūra.

Šiuo metu, remiantis Švedijos nacionalinėmis rekomendacijomis, šalies žmonės, esant galimybei, raginami dirbti iš namų, likti namuose, jeigu jaučia kokių nors simptomų, dažnai ir kruopščiai plauti rankas, vengti didesnių susibūrimų, laikytis saugaus atstumo ir, jeigu įmanoma, vengti viešojo transporto.

Griežtesni patarimai taikomi rizikos grupei priklausantiems ar vyresniems nei 70 metų žmonėms – jie turėtų vengti parduotuvių, restoranų ir viešojo transporto.