Šiuo metu Europoje kiekvieną dieną patvirtinama daugiau koronaviruso atvejų nei Jungtinėse Valstijose, Brazilijoje ar Indijoje, kurios ne vieną mėnesį didino pasaulinį infekcijų skaičių. Tokia situacija susiklostė europiečiams ėmus vis prasčiau laikytis koronaviruso plitimą sustabdyti turinčių gairių. Kai kurios šalys fiksuoja itin ženklų atvejų skaičiaus padidėjimą po vasaros, kuomet buvo sušvelnintos kovos su virusu priemonės ir keliavimo apribojimai.

Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje keliama klausimų, ar premjero Boriso Johnsono sprendimas birželį atšaukti karantiną nebuvo per ankstyvas. Šiaurės Anglijoje koronaviruso atvejų skaičius išlieka didelis, nes net ir „vasarą niekada ir nebuvo sumažėjęs tiek, kiek šalies pietuose“, pirmadienį per spaudos konferenciją sakė Jungtinės Karalystės vyriausiojo medicinos pareigūno pavaduotojas Jonathanas Van Tamas.

Ir tai tik viena iš su koronavirusu susijusių problemų, su kuriomis susiduria Jungtinė Karalystė dėl savo neapgalvoto atsako į pandemiją. Šiuo metu Anglijos ligoninėse koronavirusu užsikrėtusių ligonių yra daugiau nei kovą, kai buvo įvestas nacionalinis karantinas, nurodo B. Johnsonas ir sveikatos pareigūnai.

Prancūzija ir Nyderlandai savo nuosavus liūdnus sergamumo rekordus pagerino dar praėjusį savaitgalį, kai buvo paskelbti didžiausi naujų koronaviruso atvejų skaičiai nuo pat pandemijos pradžios.

Koronavirusas Prancūzijoje

Jungtinėse Valstijose spalio 2 d. Baltuosiuose rūmuose buvo užfiksuota daugiau užsikrėtimo koronavirusu atvejų nei visame Taivane po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas tapo antruoju iš Didžiojo septyneto šalių lyderių (po B. Johnsono), užsikrėtusiu koronavirusu. Nepaisant ligos, D. Trumpas ir toliau menkina viruso plitimą ir potencialiai kelia grėsmę aplink jį esantiems žmonėms, kad ir pirmadienį surengdamas rinkiminį mitingą.

Pasaulio sveikatos organizacijai prieš septynis mėnesius paskelbus apie pasaulinę pandemiją, Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione gyvenimas grįžta prie beveik normalaus ritmo ir viskas dėl bazinių epidemiologijos pamokų: aiškios komunikacijos, karantinų, sienų kontrolės, aktyvaus testavimo ir kontaktų atsekimo, CNN sakė Londono „King‘s“ koledžo Visuomenės sveikatos instituto direktorius Kenji Shibuya.

Taivane ir toliau veikia naktiniai klubai. Šalyje taip pat rugpjūtį įvyko pirmasis renginys, kuomet buvo visiškai užpildyta didžiulė arena. Tūkstančiai žmonių praėjusią savaitę buvo užfiksuoti besilankantys prie Didžiosios Kinijos sienos. O prieš kelis mėnesius 20 tūkst. žmonių sausakimšame stadione Naujojoje Zelandijoje stebėjo regbio rungtynes.

Panašaus požiūrio laikosi ir Europos šalys, tokios kaip Vokietija, kurių atsakas į pandemiją laikomas sėkmingu. Tačiau ekspertai sako, kad Ispanijoje, JAV ir JK atvejų sparčiai daugėja, o taip pat atsiranda nesutarimų tarp politikų ir visuomenės po to, kai vyriausybės nusprendė per anksti atverti savo ekonomikas, nepaisydamos šių taisyklių.

Ispanijos vyriausybė praėjusį penktadienį paskelbė nepaprastąją padėtį labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusiame šalies Madrido regione, tokiu būdu siekiama panaikinti ir regioninių lyderių prieštaravimus dėl apribojimų. O Jungtinėje Karalystėje B. Johnsono abstraktūs pareiškimai ir su sprendimų priėmimo procesu susijusio skaidrumo stoka sulaukė kritikos iš politinių partijų.

Tačiau, užuot pripažinęss savo klaidas ir ieškoję tvaraus kelio pirmyn, angliškas-amerikietiškas naratyvas ir toliau leidžia šaknis teigdamas, kad,, esą per vėlu sekti Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių pavyzdžiu, sakė Londono universitetinio koledžo pasaulinės sveikatos epidemiologijos dėstytojas, mokslų daktaras Timas Colbournas.

Jis atkreipia dėmesį, kad už Atlanto plinta liberalių pažiūrų žmonių komentarai, atviri laiškai ir politikų raginimai, neturint mokslinių duomenų, vyriausybei „atsisakyti apribojimų ir leisti virusui plisti“ ekonomikos vardan.

Tai kelia siaubą didžiajai daliai sveikatos profesionalų ir mokslininkų, rodančių pirštu į didelį koronaviruso atvejų skaičių ir ilgalaikį poveikį sirgusiems.

„Tuo metu, kai tokiose šalyse, kaip JAV ir JK, trumpėja gyvenimo trukmė, tai tikrai turi būti rimtas signalas“, – sakė Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos Europos visuomenės sveikatos profesorius Martinas McKee.

Jis CNN sakė, kad prastėjanti visuomenės padėtis turi poveikį rinkimų rezultatams. Istoriškai tokie veiksniai skatina „populizmą, o vėliau ir valstybės politikos nesėkmę“, pridūrė jis.

Klasikinė epidemiologija


Pakartotiniai koronaviruso protrūkiai Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione atrodo visai kitaip nei fiksuojami Vakaruose. Naujoji Zelandijai iš esmės sustabdė viruso plitimą savo šalies teritorijoje po nedidelio protrūkio rugpjūtį, kuomet per dieną niekada nebuvo fiksuojama daugiau nei 19 naujų atvejų.

Sienų kontrolė buvo itin efektyvi priemonė, pažymėjo K. Shibuya. Singapūras, Honkongas ir Naujoji Zelandija iš esmės uždarė sienas lankytojams, o sugrįžę piliečiai ar darbo vizas turintieji turėjo izoliuotis namuose arba tam skirtose vietose.

Tas pats pasakytina ir apie Vietnamą, kuris, kaip ir daugelis šalių regione, užsidarė tarptautiniams keliautojams ir paragino savo piliečius atostogauti šalies viduje. Vidutinių pajamų šalis ėmėsi proaktyvių priemonių kovoje su protrūkiu, jai pavyko spalį sumažinti dienos užsikrėtimų skaičių iki vienaženklio. Tai buvo padaryta praėjus mažiau nei dviem mėnesiams po to, kai tarnybos evakavo 80 tūkst. vietos gyventojų iš Da Nango kurorto, kur trims gyventojams buvo diagnozuotas koronavirusas.

Europos Sąjunga birželį atnaujino regioninį turizmą, nors daugelis Europos šalių neskubėjo iš lankytojų pareikalauti, kad šie atvykę išsitirtų dėl koronaviruso.

Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacija nustatė, kad „Europa dabar yra regionas, kur dauguma šalių (81 proc.) sušvelnino keliavimo apribojimus“, tačiau iki rugsėjo 1 d. sienų kontrolės priemones sušvelnino tik 28 proc. šalių Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Taivanui ir Pietų Korėjai – šalims, kurios vasarį buvo antroje vietoje pasaulyje pagal koronaviruso atvejų skaičių, – pavyko pažaboti protrūkius be griežtų priemonių, tokių kaip karantinai, tai pavyko dėl itin efektyvių kontaktų atsekimo sistemų bei skaidrios komunikacinės strategijos, padėjusios užsitikrinti visuomenės paramą.

Savo ruožtu Jungtinė Karalystė ėmėsi įprastinių kontaktų atsekimo metodų, kuomet identifikuojami ir atsekami atvejai, kai žmonėms nustatomas virusas ir nustatomi asmenys, su kuriais jie kontaktavo, sakė M. McKee.

Azijos šalyse, tokiose kaip Pietų Korėja, buvo imtasi vadinamosios atgalinio atsekimo sistemos, kuomet mėginama atsekti renginį, vietą ar kitą infekcijos šaltinį.

„Ar tai buvo bažnyčios Vokietijoje, ar pakavimo gamyklos ir naktinis klubas Pietų Korėjoje?“ – sakė M. McKee ir pridūrė, kad užuot sutelkusi visą dėmesį į infekcijos šaltinį, JK „ištisoms bendruomenėms smogė kūju“, įvesdama lokalius karantinus nepasitarusi su vietos vadovais.

Anot M. McKee, tokios priemonės tinkamos „jeigu neturi žvalgybinių duomenų“ apie protrūkio šaltinį. „JK šiuo metu neturėtų būti tokioje situacijoje“, – sakė jis.