Kreipdamasis į tautą per praėjusių metų sausio 23 dieną vykusią inauguraciją, V.Juščenka žadėjo naujos, provakarietiškos demokratijos eros Ukrainoje pradžią, ir sulaukė palaiminimo iš daugelio tėvynainių.

Nors ilgai užtęsusiuose ir šalį supriešinusiuose prezidento rinkimuose V.Juščenka laimėjo gavęs 52 proc. balsų, jo asmeniniai reitingai inauguracijos savaitę siekė 71 procentą.

Tačiau per pastaruosius metus jo autoritetą nuolat smukdė ekonomikos nuosmukis, padidėjusį įtampa santykiuose su Rusija, taip pat skandalingas "oranžinės svajonių komandos" iširimas. Šiandien kai kuriose apklausose prezidento populiarumas tesiekia 37,3 procentų.

Dar blogiau tai, kad V.Juščenkos bloko "Mūsų Ukraina" populiarumas yra kone dvigubai mažesnis negu jėgų, kurios remia prezidento priešininką "oranžiniuose" rinkimuose, buvusį premjerą Viktorą Janukovičių.

"Pirmaisiais prezidentavimo metais žmonės tikisi persilaužimo ... turi būti žengti tikri reformų žingsniai, - sakė Kijeve įsikūrusio Razumkovo centro politikos analitikas Oleksandras Lytvynena. - Tačiau radikalių pokyčių neįvyko".

Kaip rodo naujausios nuomonių apklausos, už V.Janukovičiaus Regionų partiją kovo 26 dienos rinkimuose balsuoti rengiasi 31 proc. rinkėjų, o už V.Juščenkos - vos 13 procentų.

Rinkimai kovą yra pirmieji po Ukrainos konstitucijos reformos, kurios metu prezidento galių sąskaita buvo sustiprinti parlamento įgaliojimai, todėl šis balsavimas nulems V.Juščenkos pradėtos provakarietiškos politikos likimą.

Viena svarbiausių V.Juščenkos populiarumo sumažėjimo priežasčių buvo nemalonus išsiskyrimas su "oranžinės revoliucijos" bendražyge Julija Tymošenko. Rugsėjį prezidentas ją atleido iš ministrės pirmininkės posto, siekdamas numaldyti smarkius vidinius vaidus vyriausybėje.

V.Juščenkos reitingai inauguracijos metu atitiko "revoliucijos reitingus, - teigė kitas ukrainiečių politikos analitikas Vadimas Karasiovas. - Komandai išsiskyrus, pasidalijo ir reitingai".

J.Tymošenko buvo viena populiariausių "oranžinės revoliucijos" veikėjų ir analitikai teigia, jog jos blokas gali nuvilioti daugiausiai "oranžinių" balsų iš V.Juščenkos partijos.

Naujausios apklausos rodo, kad J.Tymošenko blokas "Mūsų Ukrainą" lenkia trimis procentiniais punktais.

Kitas veiksnys, prisidėjęs prie prezidento reitingų kritimo, yra smarkus Ukrainos ekonomikos lėtėjimas. Manoma, kad 2005 metas jis buvo mažesnis nei 4 proc., nors prieš metus siekė 12,1 proc. BVP.

Analitikai lėtėjimą iš dalies sieja su išoriniais veiksniais, tokiais kaip Ukrainos svarbiausių eksportuojamų prekių - metalo ir chemikalų - kainų kritimas, iš dalies su neaiškia vyriausybės pozicija dėl ankstesnio režimo vykdytos prieštaringos privatizacijos, atbaidžiusios investuotojus.

Valdančiosios partijos reitingus taip pat galėjo pakirsti prieštaringai vertinamas sausio susitarimas su Rusija dėl dujų kainų, dėl kurių už importuojamas dujas Ukrainai gali tekti mokėti dvigubai daugiau. Opozicija griežtai smerkia šį sudėtingą ir prieštaringą susitarimą.

Galiausiai, V.Juščenka dėjo nepakankamai pastangų panaikinti "oranžinės revoliucijos" paliktą gilų skilimą tarp jį parėmusių ukrainietiškai kalbančių nacionalistinių vakarų bei V.Janukovičių palaikiusių rusiškai kalbančių ir prorusiškai nusiteikusių šalies rytų.

"Šalyje nesugijo praėjusių rinkimų paliktos žaizdos. Įtampa tarp Rytų ir Vakarų ne tik neatslūgo, bet galbūt tapo net ryškesnė, o prieš rinkimus gali dar labiau paaštrėti". - sakė O.Lytvynenka.