Briuselyje susitinka Europos Sąjungos valstybių vadovai, kur ieško sprendimų, kaip paspartinti „Brexit“ derybas. Jungtinės Karalystės premjeras perspėja pasiliekantis galimybę iš derybų trauktis.

B. Johnsonas pareiškė sprendimą priimsiąs penktadienį – dvi dienas vyksiančio Europos Sąjungos lyderių susitikimo pabaigoje. Britų valstybės vadovas siekia naujo derybų etapo ir įsipareigojimo pradėti ruošti reikiamus dokumentus. Tik Europos Sąjungos lyderiai negalvoja paklusti B. Johnsono reikalavimams. Kaip teigia „The Guardian“, susipažinusiame su naujausia bendro pareiškimo versija, jame įsipareigojimo intensyvinti derybas nebeliko.

Remiantis naujausiu juodraščiu, lyderiai planuoja pareikšti, kad „Europos Sąjunga su nerimu pažymi, kad dabartinio progreso, pasiekto pagrindinių Sąjungos interesų klausimais, sutarimui pasiekti nepakanka“.

Nors ir patvirtins siekiantys artimo bendradarbiavimo su Jungtine Karalyste, Europos Sąjungos lyderiai paragins vyriausiąjį Sąjungos derybininką Michelį Barnier „tęsti derybas ateinančiomis savaitėmis, o britus – žengti visus reikalus žingsnius, kad susitarimas taptų įmanomas“.

Lyderiai taip pat ketina pakomentuoti ir B. Johnsono sprendimą pabandyti vienašališkai perrašyti pasitraukimo susitarimą per vidaus rinkos įstatymo projektą. Jie įpareigos komisiją imtis atitinkamų veiksmų, kaip apsaugoti Europos Sąjungą pasitraukimo be susitarimo atveju.

„Kalbant apie vidaus rinkos įstatymo projektą, parengtą Jungtinės Karalystės vyriausybės, Europos Vadovų Taryba primena, kad pasitraukimo susitarimas ir jo protokolai turi būti pilnai ir laiku įgyvendinti. Europos Vadovų Taryba ragina valstybes nares, Sąjungos institucijas ir visus suinteresuotus asmenis pasiruošti visiems variantams, taip pat ir pasitraukimui be susitarimo, ir kviečia Komisiją parengti nenumatytiems atvejams pritaikytų priemonių, kaip apsaugoti Europos Sąjungos interesus“, – teigiama nutekintame pranešimo projekte.

Belieka sulaukti, kaip tokią Europos Sąjungos poziciją įvertins britai. Vyriausiasis B. Johnsono derybininkas Davidas Frostas, kaip tikimasi, patars premjerui, jog susitarimas vis dar įmanomas, tačiau progreso svarbiausiais klausimais beveik nėra.

Šiuo metu svarbiausia užtikrinti, kad abi pusės laikytųsi duotų pažadų, Europos Sąjunga galėtų naudotis britų žvejybos vandenimis, o Briuselis pasiektų, kad nė viena pusė nesumenkins ekonomikos reikalavimų ir niekas neįgys nesąžiningo pranašumo.

Europos Parlamento aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Pascalis Canfinas sako, kad jo komanda jau ruošiasi pasitraukimo be susitarimo scenarijui.