Apsikeitimas, dėl kurio sutarta po praėjusį mėnesį Šveicarijoje savaitę trukusių derybų, apima 1 081 kalinio paleidimą per dvi dienas. Tai didžiausias paleidžiamų belaisvių skaičius nuo konflikto pradžios 2014 metais.

Vienas iš lėktuvų išskrido į Abhos miestą kaimyninėje Saudo Arabijoje. Juo skraidinami paleisti karo belaisviai iš Saudo Arabijos vadovaujamos karinės koalicijos, remiančios Jemeno vyriausybę, sakė sukilėlių pareigūnai.

Tarp šių paleistų asmenų yra 15 Saudio Arabijos piliečių ir keturi sudaniečiai.

Taip pat turi išskristi lėktuvų iš Jemeno vyriausybės kontroliuojamo Sajūno miesto ir iš Saudo Arabijoje esančios Sabchos, sakė sukilėlių pareigūnai.

Sudėtingą operaciją prižiūri Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK).

Jungtinių Tautų specialusis pasiuntinys Martinas Griffithsas, kuris dalyvavo praėjusio mėnesio derybose Šveicarijoje, sveikino sėkmingą operacijos pradžią.

„TRKK vadovaujama šiandienos paleidimo operacija yra dar vienas ženklas, kad taikus dialogas gali išgelbėti, – sakė jis. – Tikiuosi, kad šalys globojant JT netrukus vėl susitiks aptarti visų su konfliktu susijusių kalinių ir sulaikytųjų paleidimo.“

Jemeno vyriausybė ir Irano remiami sukilėliai pagal taikos susitarimą, kuris tarpininkaujant JT buvo pasiektas 2018 metais Švedijoje, apsisprendė apsikeisti maždaug 15 tūkst. belaisvių.

Vėliau abi šalys surengė pavienių apsikeitimų, bet šios savaitės operacija būtų pirmas didelio masto apsikeitimas nuo karo pradžios 2014-aisiais.

„Su Dievo pagalba susitarimas bus įvykdytas numatytomis dienomis šiandien ir rytoj“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė už belaisvių reikalus atsakingas sukilėlių pareigūnas Abdel Kaderas Mortaza.

„Visos šalys užbaigė pasirengimą“, – pridūrė jis.

Operacijos logistika besirūpinančio TRKK atstovė sakė, kad jų komandos yra įvairiuose su apsikeitimu susijusiuose oro uostuose.

Husių kontroliuojama televizija „al Masirah“ pranešė, kad pirmoji paleistų sukilėlių grupė į Sanos oro uostą turi atskristi vėliau ketvirtadienį.

Apsikeitimas vyksta trečiadienį paleidus du Jemene laikytus amerikiečius, tikriausiai iškeičiant juos į maždaug 240 husių šalininkų, kurie buvo įstrigę kaimyniniame Omane ir kuriems buvo leista sugrįžti namo.

Sukilėliai taip pat sugrąžino trečio, nelaisvėje mirusio amerikiečio palaikus.

240 jemeniečių, kurie per 2018 metų derybas Švedijoje siekiant atkurti pasitikėjimą galėjo nuvykti į Omaną gydytis, likimas tapo dideliu rūpesčiu sukilėliams ir nepasitikėjimo tarp abiejų konflikto šalių simboliu.