Pirmadienį britų ministras pirmininkas paskelbė, kad, siekiant suvaldyti pandemiją, tose šalies dalyse, kur daugiausia infekuotųjų koronavirusu, bus uždaryti barai ir aludės – taip politikas mėgina įnešti aiškumo į savo griežtai kritikuojamą strategiją ir atkurti jos patikimumą.

Jis teigė turėjęs vilčių, kad pavyks išvengti karantino įvedimo visoje šalyje, o jo planas būtų buvęs sėkmingas, jei žmonės būtų paklausę jo patarimo.

Tačiau Anglijos vyriausiasis patarėjas medicinos klausimais Chrisas Whitty įspėja – naujų priemonių nepakaks, o vyriausybei patariančių mokslininkų ataskaitoje, kuri greitai bus paskelbta, rašoma, kad Mokslininkų ekspertų grupė, konsultuojanti nepaprastųjų situacijų metu (angl. SAGE), rugsėjį rekomendavo įvesti apribojimų regionų ar visos šalies mastu, siekiant pažaboti viruso plitimą.

Rugsėjo 21 d. išleistose SAGE rekomendacijose siūlytas trumpas „užsikrėtimų rato nutraukimo“ karantinas visoje šalyje, taip pat prašyta gyventojų dirbti iš namų, rekomenduota drausti žmonėms kontaktuoti, siūlyta uždaryti visus restoranus ir barus.

Pasak ekspertų komiteto, „šiuo metu nesistengiant sumažinti infekcijos atvejų, prasidėtų didžiulė epidemija su katastrofiniais padariniais“ – žmonės mirtų nuo COVID-19, o sveikatos apsaugos institucijos nepajėgtų suteikti reikiamos pagalbos.

Nesutarimai

Nesutarimai tarp B. Johnsono ir tarp jo patarėjų pandemijos klausimais paaštrintų politines kovas, britų premjero kovojamas jau keliuose frontuose.

Antradienį JK parlamente buvo numatytas balsavimas dėl naujausių apribojimų, nes B. Johnsonas norėjo priversti šiaurės vakarinės Anglijos dalies valdžios lyderius sugriežtinti apribojimus.

Bendruomeninių reikalų sekretorius Robertas Jenrickas gynė vyriausybės poziciją.

„Tada mes ėmėmės veiksmų, – sakė jis BBC praėjusį antradienį, paklaustas apie SAGE rekomendacijas rugsėjo 21 d. – Įvertinome tai, kas tuo metu buvo reikalinga. Išties manome, kad mūsų įvestos priemonės griežtos. Tai – rimti pokyčiai.“

Pagal naują B. Johnsono planą, siekiant supaprastinti karantino įvedimo priemones, siūloma trijų pakopų COVID-19 rizikos lygio sistema – vidutinės, didelės ir labai didelės rizikos.

Tose zonose, kur būtų paskelbta didžiausia rizika, būtų įvesti griežčiausi suvaržymai socialiniam kontaktavimui, barus ir aludes uždarytų, keliones draustų. Bet, Ch. Whitty teigimu, vietos valdžios institucijoms teks imtis daugiau priemonių, kad suvaldytų viruso plitimą.

„Žymiai daugiau“

„Šiuo atveju pririeks daugiau priemonių, – sakė Ch. Whitty. – Kai kuriose srityse veikiausiai žymiai daugiau.“

Naujausia JK kovos su koronavirusu strategija rodo, su kokiais pavojais susiduria B. Johnsonas, besistengiantis naviguoti tarp pandemijos suvaldymo, rūpinimosi žmonių sveikata ir tarp darbų išsaugojimo.

Situacija ypač sudėtinga kai kuriuose Anglijos šiaurės ir centriniuose regionuose (pernai vykusiuose rinkimuose šie regionai netikėtai pademonstravo paramą B. Johnsono konservatoriams) – juose virusas plinta sparčiausiai.

SAGE rekomendacijos (konkrečiai – atmesta idėja dėl trumpo „užsikrėtimų rato nutraukimo“ karantino) veikiausiai paskatins regionus, kuriems gresia griežčiausi apribojimai, manyti, kad įmanomi kitokie variantai, suteikiantys galimybę pasidalinti sunkią naštą visai šaliai.

„Kelias į sunkumus“

Kaip antradienį „Sky News“ sakė Didžiojo Mančesterio meras Andy Burnhamas, turėdamas omenyje griežčiausių apribojimų trečią pakopą, „manau, SAGE siūlytas trumpas „užsikrėtimų rato nutraukimo“ karantinas tinka situacijai, kai vyriausybė spaudžia vieną po kito vietinius regionus pritaikyti trečią rizikos pakopą. Žmonėms tai būtų kelias į sunkumus, atleidimus iš darbo, žlungančius verslus“.

Į griežčiausių apribojimų pakopą patenkančio Liverpulio regiono meras Steve Rotheramas kaltina B. Johnsoną, kad šis „siekia mus suskaidyti ir nukreipti dėmesį nuo fakto, kad jiems nepavyksta suteikti adekvačios paramos, nesiimant apribojimų“.

Kritikuojama ir vyriausybės koronaviruso testavimo ir atvejų fiksavimo sistema. Sveikatos apsaugos patarėjų komitetas įspėja – šią sistemą reikėtų taikyti labai sparčiai, be to, apgalvoti finansinę paramą tiems žmonėms, kurių būtų prašoma izoliuotis.

Premjero strategijai oponuoja ir dalis parlamentarų konservatorių, laikančių ją nebūtinu žmogaus teisių suvaržymu ir pan.

Tokio pobūdžio parlamentarų nuostatas veikiausiai atitiks viena iš SAGE ataskaitos rekomendacijų, kad B. Johnsono prieštaringai vertinamas siūlymas leisti barams dirbti tik iki 22 val. turėtų nežymų poveikį pastangoms sustabdyti infekcijos plitimą.