Tuo metu jo varžovas demokratas Joe Bidenas per rinkimų kampanijos renginį Floridoje, kitoje rinkimams itin svarbioje valstijoje, apkaltino D. Trumpą, kad jis per koronaviruso pandemiją traktuoja amerikiečius senjorus kaip „nereikalingus“.

Likus vos 21 dienai iki lapkričio 3-osios rinkimų nuo savo varžovo viešosios nuomonės apklausose atsiliekantis D. Trumpas antradienį prieš demokratus pasitelkė visą savo tūžmingos retorikos arsenalą ir žarstė įžeidimus J. Bidenui dėl jo psichinės sveikatos būklės.

Prezidentas sakė, kad J. Bidenas per televizinius debatus „duso kaip šuo“, yra psichiškai „pakrikęs“. Jis taip pat tvirtino, kad demokratų kandidatas yra komunistų marionetė.

„Jis atiduoda kontrolę socialistams, marksistams ir kairiojo sparno ekstremistams, – sakė D. Trumpas didžiulei ir triukšmingai nusiteikusiai miniai Džonstaune. – Jis negali pasipriešinti pamišėliams, vadovaujantiems jo partijai.“

Toliau plėtodamas savo itin pamėgtą naratyvą, kad jo 77 metų varžovas fiziškai per silpnas prezidento pareigoms, 74-erių D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė nevykusiai suklastotą nuotrauką, kurioje buvęs viceprezidentas pavaizduotas kažkokiame kambaryje sėdintis neįgaliojo vežimėlyje, apsuptas senyvo amžiaus žmonių, taip pat sėdinčių vežimėliuose.

„J. Bideną į prezidentus“, – buvo parašyta prie nuotraukos, o žodyje „president“ buvo nubraukta raidė p, kad liktų žodis „resident“ (gyventojas).

Pašiepianti nuotrauka su neįgaliais senjorais yra sunkiai paaiškinamas žingsnis, turint galvoje, kad prezidentui vis sunkiau sekasi išlaikyti senyvo amžiaus žmonių, sudarančių svarbią elektorato dalį, lojalumą.

„Sutriuškinsime virusą“

Džonstaune D. Trumpas vėl pasitelkė politikos pašaliečio įvaizdį, susikurtą per jo stulbinama pergale pasibaigusių 2016-ųjų rinkimų kampaniją, pareiškęs miniai, kad jis kovoja su „savanaudiška ir korumpuota politine klase“ Vašingtone.

Pamaloninęs minią savo tūžmingos retorikos salvėmis D. Trumpas dar kartą parodė, kad nepaisant jam itin nepalankių viešosios nuomonės apklausų rezultatų jis nenusiteikęs mėginti ieškoti sąlyčio taškų su demokratais smarkiai susiskaldžiusioje šalyje.



„Tai atves prie blogesnio Venesuelos varianto, jeigu jie ateis“, – sakė prezidentas, piešdamas baisiausią migracijos priešininkų viziją apie šalį, kur demokratai užtikrins nemokamą gydymą ligoninėse „nelegaliems svetimšaliams“, „sužlugdys federalinę sveikatos draudimo sistemą „Medicare“ ir sugriaus mūsų socialinę apsaugą“.

Koronavirusas, Jungtinėse Valstijose jau pareikalavęs daugiau kaip 215 tūkst. gyvybių, D. Trumpo mitinge buvo tik antraeilė tema, nors pats prezidentas spalio pradžioje tris naktis praleido ligoninėje, kai jam buvo nustatyta COVID-19.

„Labai greitai sutriuškinsime šį virusą. Tai jau vyksta“, – sakė D. Trumpas, nors daugelyje šalies vietų fiksuojamas spartus naujų COVID-19 atvejų skaičiaus augimas.

„Greitai viskas bus perfecto“, – pridūrė jis.

include("/www/htdocs/delfi/media/jav-rinkimai/block.php"); ?>

„Padrikas“ prezidentavimas

Keliomis valandomis anksčiau J. Bidenas Floridoje dalyvavo viename iš kur kas mažesnių renginių, būdingų jo gerokai santūresnei kampanijai. Per jį buvęs viceprezidentas daug dėmesio skyrė tam, kaip D. Trumpas tvarkosi su koronaviruso pandemija.

Florida, kuri rinkimų rezultatams neabejotinai svarbesnė už Pensilvaniją, yra viena iš vadinamųjų svyruojančių valstijų. 2016-ųjų rinkimuose, kai varžėsi su demokrate Hillary Clinton (Hilari Klinton), D. Trumpas čia iškovojo pergalę, tačiau dabar viešosios nuomonės apklausose šioje valstijoje jis atsilieka nuo J. Bideno.

Buvęs viceprezidentas per renginį senjorų globos namuose į šiaurę nuo Majamio esančiame Pembruk Painse sakė, kad „D. Trumpui jūs niekada nerūpėjote“.

„Jo atsakas į šią pandemiją padrikas, kaip ir visas jo prezidentavimas“, – kalbėjo demokratas.

J. Bidenas priminė D. Trumpo anksčiau pasakytą frazę, kad šis virusas, didžiausią pavojų keliantis būtent vyresnio amžiaus žmonėms, „praktiškai neužkrečiamas“.

„Esate nereikalingi, nelabai įdomūs, praktiškai esate tuščia vieta. Būtent taip jis į tai žiūri“, – sakė J. Bidenas, kuris, kitaip nei D. Trumpas, dėvėjo kaukę.

Prezidentas pirmadienio vakarą taip pat lankėsi Floridoje, kur surengė pirmą savo kampanijos mitingą po to, kai pasveiko nuo COVID-19. Šią savaitę jis dar lankysis Ajovoje ir Šiaurės Karolinoje, o tada grįš į Floridą ir vėliau vyks į Džordžiją.

Svyruojančios valstijos

Per 2016-ųjų rinkimus Ajovoje ir Džordžijoje D. Trumpas nesunkiai iškovojo pergalę, tačiau dabar, likus trims savaitėms iki rinkimų, viešosios nuomonės apklausos abiejose valstijose prognozuoja įtemptą kovą.

Floridos Atlando universiteto (FAU) antradienį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad šioje valstijoje J. Bideną palaiko 51 proc. rinkėjų, D. Trumpą – 47 procentai.

„Joe Bidenas toliau išlieka populiaresnis tarp vyresnio amžiaus rinkėjų nei 2016-aisiais buvo Hillary Clinton, ir tai gali turėti reikšmės Floridoje“, – sakė FAU politologas Kevinas Wagneris.

44 proc. apklaustųjų nurodė, kad D. Trumpas gerai ar puikiai tvarkosi su koronaviruso pandemija, 50 proc. – kad blogai ar labai blogai.

D. Trumpas neteikia reikšmės viešosios nuomonės apklausoms ir vadina jas „suklastotomis“.

Tuo metu Teksase jau taip pat prasidėjo išankstins balsavimas prezidento rinkimuose. Valstijose, kuriose leidžiamas ir jau vyksta išankstinis balsavimas, šįmet balsuojama rekordiškai aktyviai.

Išankstinį balsavimą stebinčio Floridos universiteto profesoriaus Michaelo McDonaldo duomenimis, savo balsus prezidento rinkimuose jau atidavė 11,86 mln. rinkėjų.