Per šią sudėtingą operaciją bandant saugiai atsikratyti penkias tonas sveriančios britų gamybos bombos „Tallboy“, dar žinomos kaip „žemės drebėjimą sukelianti bomba“, galiausiai driokstelėjo sprogimas, bet žmonės nenukentėjo ir nebuvo padaryta jokios žalos.

Lenkijos karinio jūrų laivyno pareigūnai anksčiau sakė, kad bombos nebus galima sunaikinti įprastu būdu – valdomu sprogdinimu, nes baimintasi, kad gali būti apgadintas maždaug už 500 metrų esantis tiltas.

Bomba buvo aptikta prie Lenkijos vakarinio Svinouiscio uostamiesčio, anksčiau priklaususio Vokietijai, valant 12 metrų gylio kanalą.


Bomba, numesta Karališkųjų oro pajėgų (RAF) 1945 metais per antskrydį, kurio taikinys buvo vienas nacių karo laivas, „gali būti laikoma neutralizuota“, sakė Lenkijos 8-osios pakrančių gynybos flotilės, besibazuojančios Svinoujscyje, atstovas Grzegorzas Lewandowskis.

Bomba buvo šešių metrų ilgio, o jos užtaisą sudarė 2,4 tonos sprogmenų, pagal savo galią atitinkančių 3,6 t trotilo.

Kariškiai planavo panaudoti vadinamąjį deflagracijos metodą – išdeginti sprogmenis jų nedetonuojant. Per atstumą valdomas įtaisas turėjo pradeginti bombos apvalkalą ir padegti užtaisą.

Tačiau galiausiai „deflagracijos procesas virto detonacija“, nurodė G. Lewandowskis. Jis pridūrė, kad šioje operacijoje „tiesiogiai dalyvavusiems asmenims nebuvo iškilęs joks pavojus“.


Svinoujscio merijos atstovas naujienų agentūrai AFP sakė negirdėjęs jokių pranešimų, kad per operaciją būtų nukentėję žmonių, taip pat apie kokią nors žalą miesto infrastruktūrai.

Prieš pradedant bombos neutralizavimo operaciją apie 750 vietos gyventojų buvo paraginti evakuotis. Be to, aplinkinėje teritorijoje buvo sustabdyta laivyba.

Per Antrąjį pasaulinį karą Svinoujscis, tuo metu vadintas Svinemiunde, buvo viena svarbiausių Vokietijos karinių jūrų pajėgų bazių Baltijos jūroje, todėl miestą ne kartą intensyviai bombardavo Sąjungininkų aviacija.

1945 metų balandžio 16 dieną RAF pasiuntė 18 sunkiųjų keturmotorių bombonešių „Lancaster“, priklausiusių 617-ajai eskadrilei, pramintai „Užtvankų griovėjais“.

Lėktuvai numetė 12 „Tallboy“, taikydamiesi į vokiečių sunkųjį kreiserį „Lutzow“, bet mažiausiai viena iš bombų tąsyk nesprogo.