Turkijos karinis jūrų laivynas sekmadienį paskelbė, kad „Oruc Reis“ gamtinių dujų telkinių žvalgymo laivas grįžta į Viduržemio jūros rytus tarp Graikijos Kretos salos ir Kipro. Tai sukėlė didžiulį Atėnų pasipiktinimą, kuri teigia, kad Turkija gamtinių dujų ieško Graikijos išskirtinėje ekonominėje zonoje.

JAV Valstybės departamentas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos apgailestauja dėl Turkijos sprendimo ir patikino, kad Turkijos laivas ketina vykdyti savo veiklą Graikijos jurisdikcijos ribose.

„Raginame Turkiją nutraukti šią provokaciją ir nedelsiant pradėti derybas su Graikija.

Turkijos veiksmai vienašališkai didina įtampą regione ir tyčia apsunkina svarbių derybų tarp NATO sąjungininkių Graikijos ir Turkijos atnaujinimą. Šantažas, grasinimai, gąsdinimas ir kariuomenės veiksmai nesumažins įtampos Viduržemio jūros rytuose“, – teigė Valstybės departamento atstovas Morgan Ortagus.

Savo ruožtu Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas tvirtino, kad Turkija turi nutraukti „ramybės ir provokacijų ciklą“.

„Dabar Turkija turi sukurti sąlygas ir klimatą tolesnėms deryboms be iššūkių“, – Kipro sostinėje Nikosijoje sakė H. Maasas.