Anot J. Borrellio, bloko lyderiai aptars šį klausimą per šią savaitę vyksiantį viršūnių susitikimą.

Ankara išprovokavo Atėnų įtūžį, sekmadienį pareiškusi, kad laivas „Oruc Reis“ atliks daugiau tyrinėjimo darbų Viduržemio jūros rytuose, įskaitant piečiau Graikijos Megistės (Kastelorizo) salos esančius vandenis.

Dėl tokio žingsnio gali vėl įsiliepsnoti Turkijos ir Graikijos ginčas dėl gamtinių dujų žvalgybos. Ši konfrontacija rugpjūtį paskatino abi NATO nares surengti karines pratybas vandenyse tarp Kipro ir Graikijos Kretos salos.

ES lyderiai per šio mėnesio pradžioje įvykusį viršūnių susitikimą perspėjo Turkiją, kad jai gali būti paskelbtos sankcijos, nebent Ankara konstruktyviai prisidės prie įtampos mažinimo, o J. Borrellis pirmadienį pareiškė „apgailestaujantis“ dėl vėliausių Ankaros veiksmų.

„Tai sukels naujos įtampos, užuot prisidėjus prie deeskalavimo pastangų, kurias raginome dėti per pastarąjį Europos Vadovų Tarybos posėdį“, – po Liuksemburge įvykusio susitikimo su ES užsienio reikalų ministrais žurnalistams sakė Bendrijos užsienio politikos vadovas.

„Manome, kad Turkija turi aktyviai ieškoti sprendimų, o ne elgtis neigiamai“, – pridūrė jis.

ES lyderiai ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje rengia susitikimą, per kurį visų pirma aptars „Brexito“ derybas su Londonu bei kovą su klimato kaita, tačiau J. Borrellis nurodė, kad bus apžvelgti ir pastarojo meto Turkijos veiksmai.

Graikijos užsienio reikalų ministras Nikas Dendijas sakė Liuksemburge pranešęs savo kolegoms apie Turkijos veiksmus aplink Megistę (Kastelorizą) – graikų salą, esančią vos už 2 km nuo Turkijos pakrantės.

„Turkija elgiasi kaip taikos ir stabilumo ardytoja regione. Tai prieštarauja tarptautinei teisei, visoms Europos Vadovų Tarybos išvadoms“, – žurnalistams Liuksemburge pareiškė N. Dendijas.

Berlynas įspėja Turkiją nesiimti provokacijų

Vokietija antradienį paragino Turkiją „nutraukti įtampos mažinimo ir provokacijų ciklą“ Viduržemio jūroje, Ankarai nusprendus vėl pasiųsti ten tyrimų laivą, atsidūrusį Turkijos ir Graikijos konflikto dėl teisių į energijos išteklius epicentre.

„Jei Turkija iš tiesų atnaujintų dujų telkinių žvalgymą ginčijamuose vandenyse Viduržemio jūros rytuose, tai būtų rimta kliūtis deeskalacijos pastangoms“, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas prieš kelionę į Kiprą ir Graikiją.

„Ankara turi nustoti kaitalioti įtampos mažinimo politiką ir provokacijas, jei vyriausybė yra suinteresuota derybomis“, – pažymėjo H. Maasas, kurio šalis šį pusmetį pirmininkauja Europos Sąjungai.

Turkija šią savaitę vėl išprovokavo įtampos padidėjimą santykiuose su Atėnais, paskelbusi, kad siunčia savo laivą vykdyti išteklių žvalgymo darbų Viduržemio jūros rytuose.

Rugpjūtį tas laivas, ieškojęs dujų ir naftos telkinių, kol praėjusį mėnesį nebuvo sugrąžintas Turkijos į uostą, sukėlė diplomatinę įtampą bei paskatino abi varžoves surengti pratybas jūroje

H. Maasas patikino, jog Vokietija yra „visiškai solidari“ su savo ES partneriais Graikija ir Kipru, ragindamas Turkiją pasirūpinti, kad dialogui su Atėnais netrukdytų „vienašalės priemonės“.

Aštrėjanti įtampa gali būti aptarta per ketvirtadienį prasidėsiantį ES viršūnių susitikimą.