Šis žingsnis yra reikšmingas teisėsaugos taktikos sugriežtinimas, siekiant suvaldyti pagrobimų, nužudymų ir kitų smurtinių nusikaltimų bangą.

Dėl daugelį metų trunkančių Talibano ir džihadistų atakų prie savo galimybių ribos atsidūrusi sostinės policija dabar dar turi grumtis su nusikalstamumo banga. Prognozuojama, nusikalstamumas šalyje gali dar labiau padidėti, kai JAV ir kitų valstybių pajėgos pasitrauks iš Afganistano.

Iki šiol policijos pareigūnams šaudyti buvo leidžiama tik per tiesioginius susirėmimus su nusikaltėliais, bet vidaus reikalų ministras Massoudas Andarabi vėlai sekmadienį paskelbė minėtą įsakymą, mėgindamas suvaldyti padėtį, sakė jo atstovas.

„[Ministras] sakė, kad nusikaltėliai neturėtų laisvai vaikščioti Kabulo mieste“, – sakė Tariqas Arianas.

Net ir nelabai reikšmingi nusikaltėliai ir vagys Kabule dažnai būna ginkluoti šaunamaisiais ginklais ar peiliais.

„Nusikalstamumas Kabule dabar išties padidėjęs. Mūsų rajonas buvo saugus, bet dabar kone kiekvieną dieną ir naktį žmonės apiplėšiami, nužudomi ir pagrobiami“, – sakė Kabulo krautuvininkas Shafi.

Talibanas, kuris, kaip manoma, turi kuopelių jam prijaučiančiuose rajonuose, taip pat pažadėjo „stiprinti patruliavimą“.

Be kovos su nusikaltimais ir klestinčia prekyba narkotikais Afganistano policija turi reaguoti į dažnas atakas prieš vyriausybės pareigūnus, taikos aktyvistus ir mokslininkus.

Pareigūnai dėl šių išpuolių kaltina su Talibanu susijusias grupes, nors pats Talibanas pagal vasarį pasiektą susitarimą su JAV yra pažadėjęs nerengti išpuolių miestuose.

Vašingtonas po šio susitarimo ėmėsi sparčiai išvesti savo pajėgas iš Afganistano, dar labiau padidindamas krūvį nepakankamai parengtoms ir finansuojamoms afganų policijos pajėgoms.

Afganistano vyriausybė dar nėra baigusi taikos derybų su Talibanu, kuris toliau naudojasi smurtu kaip derėjimosi svertu.