Ši sumaištis rodo chaosą, į kurį nugrimzdo šalis po ginčijamų parlamento rinkimų, sukėlusių masinius protestus.

Remiantis prezidento Sooronbajaus Žejenbekovo administracijos pranešimu, nepaprastoji padėtis Biškeke truks nuo pirmadienio, spalio 12 dienos 20 valandos, iki spalio 19 dienos 7 valandos. Jos metu įvedama komendanto valanda, draudimas rengti mitingus ar kitus viešus renginius, kelionių apribojimai. Naujajame prezidento įsake taip pat pakartojamas nurodymas įvesti kariuomenę į miestą nepaprastosios padėties priemonėms užtikrinti.

Ankstesnį įsaką dėl nepaprastosios padėties paskelbimo prezidentas pasirašė penktadienį, pasireiškus smurto protrūkiams sostinėje ir protestuotojams apšaudžius kelis politinius lyderius. Pirmadienį įsakas tapo negaliojančiu, nes įstatymo leidėjai jo neperžiūrėjo per tris dienas.

6,5 mln. gyventojų ir sieną su Kinija turinčią Kirgiziją chaosas apėmė praėjusią savaitę, po parlamento rinkimų, kuriuose nugalėtojomis buvo paskelbtos su valdančiuoju elitu susijusios partijos. Protestuotojai šturmavo ir užėmė valdžios pastatus, siaubė biurus, o galiausiai Centrinė rinkimų komisija anuliavo sekmadienio rinkimų rezultatus.

Kai kurių opozicinių partijų nariai paskelbė planuojantys nuversti S. Žejenbekovą ir suformuoti naują vyriausybę. Antradienį vykusiame neeiliniame parlamento posėdyje naujuoju premjeru buvo pasiūlytas buvęs įstatymų leidėjas Sadyras Žaparovas, tačiau prieš jį iš karto stojo kitos opozicinės grupės.

Šeštadienį parlamentas balsavo už S. Žaparovo patvirtinimą premjeru, bet S. Žejenbekovas, žadantis atsistatydinti kai padėtis šalyje stabilizuosis, dar turi patvirtinti jo paskyrimą.

Protestai sostinėje Biškeke vyko beveik visą praėjusią savaitę, per juos kildavo besivaržančių politinių grupių šalininkų susirėmimų.

Penktadienį S. Žejenbekovas paskelbė nepaprastąją padėtį Biškeke ir nurodė kariuomenei įvesti pajėgas į sostinę neramumams numalšinti. Nors buvo matoma, kaip į miestą važiuoja kariuomenės sunkvežimių vilkstinės, tačiau liko neaišku, ar kariuomenė ir policija paklus prezidento įsakymui.

Komendanto valanda Biškeke, įvesta šeštadienį ir pakartotinai paskelbta pirmadienį nauju S. Žejenbekovo dekretu, galios nuo 22 val. iki 5 valandos.