Šveicarijos gvardiečiai, seniausia pasaulyje reguliarioji kariuomenė, stovi garbės sargyboje popiežiui aukojant mišias, budi prie Vatikano vartų ir padeda saugoti 83 metų popiežių Pranciškų.

Visi keturi gvardiečiai izoliavosi. Dabar stengiamasi atsekti, su kuriais žmonėmis jie turėjo kontaktą, pirmadienį panešė Vatikanas.

Pastarosiomis savaitėmis koronavirusas buvo nustatytas dar trims Vatikane gyvenantiems asmenims, o per pirmąją COVID-19 bangą pavasarį infekcija buvo patvirtinta maždaug tuzinui Šventojo Sosto pareigūnų.

Popiežius pirmadienį vėl buvo pastebėtas be apsauginės kaukės, nors apsikrėtė jo paties aplinkos gvardiečiai. Jis šiltai priėmė kardinolą George'ą Pellą savo privačiame kabinete, bet nė vienas jų kaukės nedėvėjo. G. Pello sekretorius ir Vatikano fotografas taip pat buvo be kaukių.

Pontifikas, kuris po jaunystėje išgyventos ligos turi tik vieną plautį, sulaukė griežtos kritikos socialiniuose tinkluose, kad nedėvėjo kaukės per bendrąją audienciją, vykusią praėjusį trečiadienį uždaroje patalpoje. Jis spaudė rankas kitiems dvasininkams ir sukinėjosi kaukėtų žmonių minioje. Jo apsaugininkai kaukių taip pat nebuvo užsidėję.

Italijoje labai sparčiai auga naujai registruojamų COVID-19 atvejų skaičius, o aplink Romą esantis Lacijaus regionas yra vienas labiausiai antrosios koronaviruso bangos paveiktų regionų. Dabar regiono ligoninėse dėl koronaviruso gydoma daugiau žmonių nei kituose. Iš 911 šiuo metu ligoninių medikų priežiūroje esančių žmonių 69 gydomi intensyviosios terapijos skyriuose.

Praėjusią savaitę Vatikanas įvedė įpareigojimą privalomai dėvėti kaukes lauke ir uždarose patalpose, prisiderindamas prie Italijos įvestų reikalavimų.

Vatikanas kol kas neatsakė į klausimą, kodėl popiežius Pranciškus nedėvėjo kaukės per susitikimą su kardinolu.

Šveicarijos gvardiečiai, garsėjantys dryžuotomis mėlynos, geltonos ir raudonos spalvų uniformomis, yra nevedę vyrai iki 30 metų, Jie privalo būti uolūs katalikai, įsipareigoję tarnauti Vatikano valstybėje dvejus metus.

Per kasmetinę gvardiečių prisaikdinimo ceremoniją, kuri paprastai vyksta gegužę, bet dėl COVID-19 buvo atidėta iki spalio 4 dienos, nė vienas iš naujokų nedėvėjo kaukių. Tačiau paprastai šveicarų gvardiečiai prie įėjimo į Vatikaną budi kaukėti.