Netoli Famagustos uostamiesčio esanti Varoša kažkada buvo populiariausias Kipro kurortas, bet po Turkijos įžengimo į Šiaurės Kiprą 1974 m. miestas ištuštėjo ir buvo atitvertas.

Šiaurės Kipro premjeras Ersinas Tataras spaudos konferencijoje paskelbė, kad Varošos kurortas bus atidarytas. Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavęs Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė visiškai pritariantis Varošos atidarymui.

Kipro vyriausybė teigia laikysianti šį veiksmą tarptautinių susitarimų pažeidimu ir kliūtimi deryboms dėl susivienijimo. Turkijos sprendimui nepritarė ir Graikija.

„Jeigu Turkijai bus leista tęsti su Varoša susijusius planus, <...> tikslas pasiekti susitarimą dėl Kipro, kaip numatyta JT Saugumo Tarybos rezoliucijose, būtų visiškai neįgyvendinamas“, – rašoma Kipro vyriausybei dokumente, kurį praėjusį pirmadienį aptarė ES diplomatai ir kurį matė „Bloomberg“.

„Kiprui ir perspektyvoms išspręsti problemą bus padaryta neatitaisoma žala“, – rašoma dokumente.

Po E. Tataro pranešimo Kipro vyriausybės atstovas spaudai Kyriakosas Koushosas pareiškė, kad Kipras išsakys savo protestą JT Saugumo Tarybai, ES ir visiems tarptautiniams forumams.

Toks žingsnis pažeidžia tarptautinę teisę, JT Saugumo Tarybos rezoliucijas ir prieštarauja naujausiems ES sprendimams (išvadoms), teigė jis.

Pastangos suvienyti salą į federalinę struktūrą žlugo, Kipras liko vienintelė Europos valstybė, kurioje pastoviai dislokuoti JT taikdariai.

Pastaraisiais mėnesiais ES ir Turkijos santykiai buvo įtempti dėl angliavandenilio išteklių, rastų rytinės Viduržemio jūros ginčijamose zonose.

Kita vertus, pareigūnai nusiteikę optimistiškai ir tikisi, kad po sekmadienį Šiaurės Kipre vykusių prezidento rinkimų įvyks naujas tarptautinis postūmis išspręsti Kipro ginčą.

Turkija, regimai siekdama tarptautinio pripažinimo Šiaurės Kipro Turkų Respublikai, teigia norinti, kad Varošos kurortinis miestelis būtų atidarytas ir taptų atviras investicijoms.

„Jei Kipro graikai nori ateiti, pretenduoti į nuosavybę, už ją susimokėti, plėtoti verslą ir t. t., tai bus įmanoma“, – rugpjūtį interviu sakė Turkijos prezidento atstovas spaudai Ibrahimas Kalina.

Kipras išsiuntė ES įspėjimą raštu, kad laikys Varošos kurorto atidarymą Turkijos įsipareigojimų ES pažeidimu ir reikalaus iš ES įvesti sankcijas, ginančias Kipro interesus.

Praktiškai nekyla abejonių, kad dėl tokių sąlygų jokios derybos dėl susivienijimo nebebūtų įmanomos.

Turkija ir Kipras konfliktuoja dėl dujų išteklių Viduržemio jūroje, prie Kipro pakrantės. ES jau įšaldė dviejų Turkijos įmonės „Petroleum Corp.“ darbuotojų lėšas ir įvedė jiems kelionių draudimą, taip reaguodama į tai, kad Turkija taikosi į Kipro dujas.

Vis tik ES siekia išvengti tolimesnio konflikto eskalavimo su viena iš didžiausių savo prekybos partnerių ir šalimi, kuri kontroliuoja migraciją iš Artimųjų Rytų į Europą.