Turkijos karinis jūrų laivynas teigė, kad laivas „Oruc Reis“ vykdys užduotis regione, įskaitant ir vandenis į pietus nuo Graikijos Kastelorizo salos, nuo pirmadienio iki spalio 22 d.

Rugpjūtį vyko Turkijos ir Graikijos ginčas dėl gamtinių dujų telkinių žvalgymo Viduržemio jūros rytuose. Graikija reiškia pretenzijas į teritorinius vandenis aplink Kastelorizą, tačiau Turkija tvirtina, kad teisės į šiuos vandenis priklauso jai dėl ilgesnės pakrantės.

Ankara pirmą kartą „Oruc Reis“ kartu su karo laivais ginčijamuose vandenyse dislokavo rugpjūčio 10 d., nepaisydama Atėnų ir ES reikalavimo nutraukti misiją.

Dabartinėje „seisminio vertinimo“ misijoje prie „Oruc Reis“ prisijungs dar du laivai – „Ataman“ ir „Cengiz Han“.

Rugsėjį „Oruc Reis“ buvo patrauktas iš ginčijamų vandenų, o Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas tuo metu tikino, kad patraukimu siekia suteikti galimybę diplomatiškai išspręsti nesutarimus.

Vis dėlto, Turkijos pareigūnai tvirtino, kad laive atliekami remonto darbai, po kurių jis sugrįš į Viduržemio jūros žvalgyti gamtinių dujų telkinius.

Graikija piktinasi

Graikijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pasmerkė Turkijos sprendimą vėl pasiųsti į Viduržemio jūros rytus tyrimų laivą, atsidūrusį šalių konflikto dėl teisių į energijos išteklius epicentre.

Šis sprendimas „kelia tiesioginę grėsmę regiono taikai ir saugumui“, rašoma ministerijos išplatintame pareiškime.